13 Nisan 2016 Çarşamba

Zeytinyağlı Bamya

Merhaba,

Bugün en sevdiklerimden zeytinyağlı bamya var. Her zaman en güzeli tabii ki sebzeleri mevsiminde tüketmek, ancak kimi zaman sevdiğimiz, özlediğimiz tatlar vardır. Zeytinyağlı bamya benim için biraz öyle sanırım. Kıştan hazırladığım stoklardan kullandım bugün.. Özellikle beraberinde közlenmiş biberle tavsiye ederim. Bu ikili lezzeti çok uzun yıllar önce Aydın'lı bir teyzeden öğrenmiştim. 
Zeytinyağlı bamya için;
Malzemeler:
• 600-700 gram bamya
• 2-3 adet domates
• 1 adet kuru soğan
• 1 tatlı kaşığı domates salçası
• yarım çay bardağı zeytinyağ
• yarım limon suyu
• tuz
• sıcak su
• 5-6 adet közlenmiş yeşil biber

Yapılışı:
• Bamyaları üst sap kısmından temizleyerek ayıkladıktan ve yıkadıktan sonra süzün.
• Domateslerin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın.
• Soğanı yemeklik doğrayın.
• Tencereye zeytinyağını koyun ve ısıtın. Doğranmış soğanı ilave edin ve pembeleşene kadar pişirin. Salçayı ilave edin.
• Doğranmış domatesleri ilave edin. Hep birlikte karıştırın.
• Bamyaları ilave edin, üzerine tuz, limon suyu ve 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edin. 
•Tencerinin üzerini kapatın. Bu esnada yemeği hiç karıştırmadan sadece tencerenin iki yanından hafifçe sallayarak kontrollü bir şekilde yemeği pişirin. Gerekirse yumuşayıncaya kadar azar azar sıcak su takviyesi yapabilirsiniz. 
• Közlenmiş ve temizlenmiş biber eşliğinde servis yapabilirsiniz.

Not: Arzu ederseniz, taze bamyayı ayıkladıktan sonra bir taşım limonlu ve tuzlu suda 3-4 dakika kadar kaynatıp kevgirle tencereye transfer edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
DE






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder