17 Şubat 2016 Çarşamba

GAVURDAĞI SALATASI

Merhaba,

Tarifine başlamadan önce neden gavurdağı denilmiş. Merak edenler için; Adana ve Gaziantep arasında bulunan, Toros dağları'nın güneydoğu uzantısında yer alan bir dağ olan "Gavurdağı" ile aynı ismi taşıyan meze aslen Gaziantep yöresine aittir. Ancak Adana'da da kebapların, özellikle ızgaraların yanında servis edilmektedir. Gavurdağı ile ezme arasındaki fark ise, gavurdağının ezmeye göre biraz daha irice kıyılarak hazırlanmasını söyleyebiliriz.

Malzemeler:
• 3 adet orta boy domates
• 1 adet kırmızı soğan veya beyaz soğan
• yarım demet maydanoz
• 3 adet sivri biber (acılı veya acısız)
• 1 adet kırmızı biber
• 4-5 çorba kaşığı zeytinyağ
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
•  2-3 limon suyu
• 3-4 yaprak taze nane (1/2 çay kaşığı kuru nane)
• 1-2 dal taze soğan (arzuya göre)
• tuz
• kırmızı pul biber
• 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz

Alternatif malzeme:
• salatalık (çekirdek kısmı çıkartılmış)
• nar taneleri

Yapılışı:
• Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdek kısmını çıkarttıktan sonra küçük küçük küp şeklinde doğrayın.
• Kırmızı soğan veya beyaz soğanları küçük küçük  küp şeklinde doğrayın.
• Diğer kalan yeşillikleri de doğrayın karışıma ekleyin.
• Salata sosu için zeytinyağ, limon suyu, tuz, kırmızı pul biber, nar ekşisi ve tuz hepsini birlikte iyice karıştırın.
• Salata sosunu ilave ettikten sonra en son iri doğranmış cevizleri ekleyin ve karıştırın. 
Afiyet olsun.
DE


Gavurdağı Salatası

Merhaba,

Tarifine başlamadan önce neden gavurdağı denilmiş. Merak edenler için; Adana ve Gaziantep arasında bulunan, Toros dağları'nın güneydoğu uzantısında yer alan bir dağ olan "Gavurdağı" ile aynı ismi taşıyan meze aslen Gaziantep yöresine aittir. Ancak Adana'da da kebapların, özellikle ızgaraların yanında servis edilmektedir. Gavurdağı ile ezme arasındaki fark ise, gavurdağının ezmeye göre biraz daha irice kıyılarak hazırlanmasını söyleyebiliriz.

Malzemeler:
• 3 adet orta boy domates
• 1 adet kırmızı soğan veya beyaz soğan
• yarım demet maydanoz
• 3 adet sivri biber (acılı veya acısız)
• 1 adet kırmızı biber
• 4-5 çorba kaşığı zeytinyağ
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
•  2-3 limon suyu
• 3-4 yaprak taze nane (1/2 çay kaşığı kuru nane)
• 1-2 dal taze soğan (arzuya göre)
• tuz
• kırmızı pul biber
• 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz

Alternatif malzeme:
• salatalık (çekirdek kısmı çıkartılmış)
• nar taneleri

Yapılışı:
• Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdek kısmını çıkarttıktan sonra küçük küçük küp şeklinde doğrayın.
• Kırmızı soğan veya beyaz soğanları küçük küçük  küp şeklinde doğrayın.
• Diğer kalan yeşillikleri de doğrayın karışıma ekleyin.
• Salata sosu için zeytinyağ, limon suyu, tuz, kırmızı pul biber, nar ekşisi ve tuz hepsini birlikte iyice karıştırın.
• Salata sosunu ilave ettikten sonra en son iri doğranmış cevizleri ekleyin ve karıştırın. 
Afiyet olsun.
DE