2 Mart 2016 Çarşamba

BEZİRGANİ MEZE

Merhaba,

Akdeniz mutfağının güzel tatlarından biri olan Bezirgani Antakya mutfağına ait bir mezedir. Bezirgani yapımı oldukça kolay, bir o kadar da lezzetli. Yazdan kuruttuğumuz domateslerimizi kullanmanın şimdi tam zamanı.
Bu mezeyi aynı zamanda sabah kahvaltılarınızda ekmek üstü veya peynir çeşitleri ile de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
• 8 adet kuru baş biber veya 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
• 8 adet kurutulmuş domates
• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş feleğen çiçeği veya ince doğranmış fesleğen (arzuya göre)
• 1-2 çorba kaşığı nar ekişisi
• 1 adet kuru soğan 
• 1-2 dal taze soğan
• Yarım demet maydanoz
• yarım kahve fincanı zeytinyağ (en az)
• 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz(arzuya göre)
• tuz

Yapılışı:
• Kurutulmuş domates ve kuru biberleri kaynar suda en az 1 saat kadar yumuşayıncaya kadar bekletin. Kırmızı közlenmiş biber kullanacaksanız, kuru bibere gerek yok.
• Kuru soğanı ince küp şeklinde doğrayın.
• Yumuşayan kuru domatesleri ve biberleri iyice kuruladıktan sonra, çok ince bir şekilde doğrayın. İri doğranmış cevizlerle karıştırın.
• Doğranmış kuru soğanı bir tavada 2-3 kaşık zeytinyağı ile sadece 2-3 dakika soteleyin, hemen arkasından doğranmış domates ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika da hep birlikte harmanlayın. Cevizleri ilave edin, kenara alın.
• Taze soğan ve maydanozları çok ince kıyın. 
• Soğuyan malzemelerin üzerine, doğranmış yeşillikleri (maydanoz,taze soğan varsa fesleğen çiçeği) , nar ekşisini, tuz ve zeytinyağını koyun, hep birlikte iyice karıştırın.
Afiyet olsun.
DE


Bezirgani Meze

Merhaba,

Akdeniz mutfağının güzel tatlarından biri olan Bezirgani Antakya mutfağına ait bir mezedir. Bezirgani yapımı oldukça kolay, bir o kadar da lezzetli. Yazdan kuruttuğumuz domateslerimizi kullanmanın şimdi tam zamanı.
Bu mezeyi aynı zamanda sabah kahvaltılarınızda ekmek üstü veya peynir çeşitleri ile de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
• 8 adet kuru baş biber veya 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
• 8 adet kurutulmuş domates
• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş feleğen çiçeği veya ince doğranmış fesleğen (arzuya göre)
• 1-2 çorba kaşığı nar ekişisi
• 1 adet kuru soğan 
• 1-2 dal taze soğan
• Yarım demet maydanoz
• yarım kahve fincanı zeytinyağ (en az)
• 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz(arzuya göre)
• tuz

Yapılışı:
• Kurutulmuş domates ve kuru biberleri kaynar suda en az 1 saat kadar yumuşayıncaya kadar bekletin. Kırmızı közlenmiş biber kullanacaksanız, kuru bibere gerek yok.
• Kuru soğanı ince küp şeklinde doğrayın.
• Yumuşayan kuru domatesleri ve biberleri iyice kuruladıktan sonra, çok ince bir şekilde doğrayın. İri doğranmış cevizlerle karıştırın.
• Doğranmış kuru soğanı bir tavada 2-3 kaşık zeytinyağı ile sadece 2-3 dakika soteleyin, hemen arkasından doğranmış domates ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika da hep birlikte harmanlayın. Cevizleri ilave edin, kenara alın.
• Taze soğan ve maydanozları çok ince kıyın. 
• Soğuyan malzemelerin üzerine, doğranmış yeşillikleri (maydanoz,taze soğan varsa fesleğen çiçeği) , nar ekşisini, tuz ve zeytinyağını koyun, hep birlikte iyice karıştırın.
Afiyet olsun.
DE