11 Nisan 2015 Cumartesi

PANCAR MEZESİ


İlkbahar mevsimine girerken kış sebzesi olan pancar mezesi tarifini yine kolay ve pratik olması sebebiyle sizlerle paylaşmak istedim. Genellikle haşlanarak yapılan pancarı, ben fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
Malzemeler :
4-5 adet pancar
1-2 diş sarımsak
Zeytinyağ
çok az su
İri tuz
1/2 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı: 
İşlemlere başlamadan önce fırınımızı 200-250 dereceye ayarlayalım. Diğer taraftan pancarlarımızı kabukları ile birlikte iyice yıkadıktan sonra uygun bir fırın kabına yerleştirelim. İçerisine yine kabukları ile birlikte sarımsak, iri tuz ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ve limon suyu ilavesi ile iyice karıştıralım. 
1/4 - 1/2 çay bardağı kadar su ilave edelim ve üzerini kapatıp fırına verelim. En az 45 dk ile 1 saat kadar pişirelim. Bir çatal yardımı ile ara ara pişip-pişmediğini kontrol edelim. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekledikten sonra pancarın kabuklarını ince bir bıçak yardımıyla soyalım. Aynı şekilde sarımsakların kabuklarını çıkartalım. Ezilen sarımsakları pancarın fırın kabına koyarak gerekirse ilave tuz ve 1/2 çay kaşığı limon suyu ikavesi ile sos hazırlayalım. Diğer taraftan kabuklarını çıkarttığımız pancarları 1-2 cm kalınlığında dilim dilim keserek hazırladığımız sosun içine alalım.  İsteğe göre üzerine yoğurt veya rokfor peynir veya peynir çeşitleri ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun
DE



PANCAR MEZESİ


İlkbahar mevsimine girerken kış sebzesi olan pancar mezesi tarifini yine kolay ve pratik olması sebebiyle sizlerle paylaşmak istedim. Genellikle haşlanarak yapılan pancarı, ben fırında pişirmeyi tercih ediyorum.
Malzemeler :
4-5 adet pancar
1-2 diş sarımsak
Zeytinyağ
çok az su
İri tuz
1/2 çay kaşığı limon suyu
Yapılışı: 
İşlemlere başlamadan önce fırınımızı 200-250 dereceye ayarlayalım. Diğer taraftan pancarlarımızı kabukları ile birlikte iyice yıkadıktan sonra uygun bir fırın kabına yerleştirelim. İçerisine yine kabukları ile birlikte sarımsak, iri tuz ve 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ ve limon suyu ilavesi ile iyice karıştıralım. 
1/4 - 1/2 çay bardağı kadar su ilave edelim ve üzerini kapatıp fırına verelim. En az 45 dk ile 1 saat kadar pişirelim. Bir çatal yardımı ile ara ara pişip-pişmediğini kontrol edelim. Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekledikten sonra pancarın kabuklarını ince bir bıçak yardımıyla soyalım. Aynı şekilde sarımsakların kabuklarını çıkartalım. Ezilen sarımsakları pancarın fırın kabına koyarak gerekirse ilave tuz ve 1/2 çay kaşığı limon suyu ikavesi ile sos hazırlayalım. Diğer taraftan kabuklarını çıkarttığımız pancarları 1-2 cm kalınlığında dilim dilim keserek hazırladığımız sosun içine alalım.  İsteğe göre üzerine yoğurt veya rokfor peynir veya peynir çeşitleri ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun
DE



HUMUS


Kolay ve pratik tariflerle devam ediyoruz :)) Humus Arapça nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde , özellikle İsrail ve Lübnan'da oldukça fazla tüketilmektedir. Türkiye'de ise Hatay ve yöresinde yapılmaktadır.
Humus mezesini hazırlamak için hazır satılan haşlanmış nohutu kullanabilir veya kendiniz
haşlayabilirsiniz. Hatta nohut yerine kaju kuruyemiş kullanılarak da farklı lezzette bir 
humus hazırlayabilirsiniz. Ben zaman zaman humusu ılık olarak et yemeklerinin yanında kullanıyorum . Gayet güzel oluyor, denemenizi tavsiye ederim. Yine humusu üzerine tereyağ kırmızı pul biber ve kimyonla tatlandıracağınız gibi yine alternatif olarak kızarmış sucuk ve pastırma ile de  servis edebilirsiniz.

MALZEMELER :
1 - 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 çay bardağı tahin 
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1-2 diş sarımsak
1 adet limon suyu
Tuz
Kırmızı pul biber
Kimyon (arzuya göre)

YAPILIŞI:
Pratik olması nedeniyle blenderı tercih edebilirsiniz. Klasik, geleneksel metod tahta kaşıkla ezilen şeklidir. 
• Blendera tahin ve limon suyunu koyun ve yaklaşık 1 dakika kadar iyice homojen olana kadar çırpın.
• zeytinyağ, sarımsak, kimyon ve tuz ilave edip tekrar iyice karışana yarım dakika kadar karıştırın.
• haşlanmış nohutların önce yarısını, daha sonra diğer yarısını ilave edip 1-2 dakika kadar daha karıştırmaya devam edin.
• eğer kıvamı fazla kalın veya pürüzlü kalıyorsa damak zevkinize göre 2-3 yemek kaşığı soğuk su ve zeytinyağ, limon suyu ile dengeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
DE





Humus

Merhaba,

Kolay ve pratik tariflerle devam ediyoruz :)) Humus Arapça nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde , özellikle İsrail ve Lübnan'da oldukça fazla tüketilmektedir. Türkiye'de ise Hatay ve yöresinde yapılmaktadır.
Humus mezesini hazırlamak için hazır satılan haşlanmış nohutu kullanabilir veya kendiniz
haşlayabilirsiniz. Hatta nohut yerine kaju kuruyemiş kullanılarak da farklı lezzette bir 
humus hazırlayabilirsiniz. Ben zaman zaman humusu ılık olarak et yemeklerinin yanında kullanıyorum . Gayet güzel oluyor, denemenizi tavsiye ederim. Yine humusu üzerine tereyağ kırmızı pul biber ve kimyonla tatlandıracağınız gibi yine alternatif olarak kızarmış sucuk ve pastırma ile de  servis edebilirsiniz.

MALZEMELER :
1 - 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 çay bardağı tahin 
1/2 çay bardağı zeytinyağ
1-2 diş sarımsak
1 adet limon suyu
Tuz
Kırmızı pul biber
Kimyon (arzuya göre)

YAPILIŞI:
Pratik olması nedeniyle blenderı tercih edebilirsiniz. Klasik, geleneksel metod tahta kaşıkla ezilen şeklidir. 
• Blendera tahin ve limon suyunu koyun ve yaklaşık 1 dakika kadar iyice homojen olana kadar çırpın.
• zeytinyağ, sarımsak, kimyon ve tuz ilave edip tekrar iyice karışana yarım dakika kadar karıştırın.
• haşlanmış nohutların önce yarısını, daha sonra diğer yarısını ilave edip 1-2 dakika kadar daha karıştırmaya devam edin.
• eğer kıvamı fazla kalın veya pürüzlü kalıyorsa damak zevkinize göre 2-3 yemek kaşığı soğuk su ve zeytinyağ, limon suyu ile dengeleyebilirsiniz.
Afiyet olsun
DE