29 Eylül 2016 Perşembe

Amaranth (Amarant) Salatası

Merhaba,

Amarant salatasından önce, Amarant (Amaranth) nedir onu açıklamak gerekir  diye düşünüyorum;

Amaranth, birçok yerde ot olarak biliniyor. Ancak kendisi bitki, yaprakları sebze, tohumları ise tahıl olarak nitelendiriliyor. 
Ben salatamı tohumunu kullanarak yaptım. Tohumu kinoaya benziyor. Tohumları öğütülerek hamur işlerinde de özellikle ekmek yapımında kullanılıyor.
Bol lif içeriyor ve protein kaynağı.
Meksika'da ilginç ve uzun bir geçmişi olan Amaranth bitkisi İnka uygarlıkları ile büyümüş, binlerce yıl hasat olmuş ve halen  Meksika, Peru, Nepal ve Amerika'da yetiştirilmekte.

Son günlerde ise özellikle alternatif tıp tutkunlarının gündeminde. Bunun dışında glütensiz beslenmede kullanılıyor.

Salatamızın tarifi için:
Malzemeler:

• 1/2 su bardağı Amaranth 

• Peynir

• yarım demet maydanoz

• 1/3 demet taze nane

• 1 adet kırmızı soğan

• 1 adet salatalık

• 1 limon suyu (ben ekşi severim :))

• 1/2 limon kabuğu limon rendesi

• 1 avuç kavrulmuş badem

• kırmızı pul biberli 

• 2-3 çorba kaşığı zeytinyağ

• tuz

• 1, su bardağı kaynar su (amarantı ıslatmak için)

• marul, roka vb. 


Yapılışı:

• Amaranthı 1,5 su bardağı su ile 5- 10 dakika kaynatın. Kaynattıktan sonra üzerini kapatın ve 10-15 dakika kadar suyun içinde dinlendirin. (Kendisi küçük olmasına rağmen taneleri bayağı sert)

• Daha sonra en ince tel süzgeçte süzdürün. Yanlız amarant oldukça küçük olduğu için tel süzgeçinizin sık aralıklı olmasına dikkat edin.

• Diğer taraftan diğer tüm malzemeleri doğrayın ve hepsini bir kapta birleştirin. En son süzgeçteki amarantı ilave edin ve karıştırın.


Afiyet olsun.

DE