21 Eylül 2015 Pazartesi

TOPİK

Merhaba!

Topik, Ermeni mutfağının en önemli mezelerindendir. Topik mezesinin önemi ise; Ermenilerin yedi hafta süren büyük perhiz süresince sadece bitkisel besinler ve meyveler tüketiliyor, hayvansal besin ürünleri kullanılmıyor. Et ve süt yemekleri yenilmediğinden sadece zeytinyağlı yemeklere ağırlık veriliyor. Topik de bu perhiz yemeklerinin başında geliyor. Topik ile ilgili birden fazla tarif buldum. Hatta birazcık kendimce aslına sadık kalarak değiştirdim. Orjinal tarifte iç malzemesinin temeli olan kuru soğan, az suda karamelize olana kadar haşlanırken ben az zeytinyağında dolma fıstığı ve diğer baharatlarla soteledim. 
Bu meze için diğer tariflerimde olduğu gibi yine çok kolay ve pratik diyemiyorum malesef ancak değişik bir tat denemek isteyenler için önerebilirim.

Malzeme :

•1,5 su bardağı haşlanmış nohut
•yarım su bardağı tahin
•2 çorba kaşığı dolusu çam fıstığı
•2 çorba kaşığı dolusu kuş üzümü
•2-3 adet tane karanfil
•yarım çubuk tarçın
•3 çay kaşığı kadar tuz
•4 adet kuru soğan
•1 tatlı kaşığı yenibahar
•1 çay kaşığı tarçın
•2-3 damla kadar limon suyu

Yapılışı:
Orjinal tarifi şöyle soğanlar piyazlık şeklinde doğranarak bir tencereye alınır ve az suyla haşlanır. İçerisine çubuk tarçın, karanfil atılır. Pişen soğanlar daha sonra bir kaba alınarak üzerine çam fıstığı, kuş üzümü, tuz, limon suyu, yeni bahar, tarçın ekleyip karıştırdıktan sonra yarım bardak tahinden sadece üç yemek kaşığı kadar tahin ayırıp kalanını soğan ve baharatlı karışıma ilave edip iç malzemeyi iyice karıştırın. Diğer taraftan haşlanmış nohutu bir robot yardımı ile püre haline getirin. Üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağ, ayırdığımız üç yemek kaşığı tahini ve tuz ilavesini yaparak yoğurun. (Bu aşamada dilerseniz önceden bir küçük patates haşlarsanız nohut püresinin daha rahat karışması ve malzemeyi tutması için patatesi püre şeklinde ilave yapabilirsiniz). Hafif nemli bir tülbenti tezgaha serin üzerine spatula yardımı ile püre nohudunu biraz ince şekilde yayın, ortasına hazırladığınız iç malzemeyi koyarak tülbent yardımıyla uçlarını kapatın. Tülbent açtıktan sonra servis tabağına alın. (Ben tülbent yerine streç film kullandım.)
Afiyet olsun.
DE



TOPİK

Merhaba!

Topik, Ermeni mutfağının en önemli mezelerindendir. Topik mezesinin önemi ise; Ermenilerin yedi hafta süren büyük perhiz süresince sadece bitkisel besinler ve meyveler tüketiliyor, hayvansal besin ürünleri kullanılmıyor. Et ve süt yemekleri yenilmediğinden sadece zeytinyağlı yemeklere ağırlık veriliyor. Topik de bu perhiz yemeklerinin başında geliyor. Topik ile ilgili birden fazla tarif buldum. Hatta birazcık kendimce aslına sadık kalarak değiştirdim. Orjinal tarifte iç malzemesinin temeli olan kuru soğan, az suda karamelize olana kadar haşlanırken ben az zeytinyağında dolma fıstığı ve diğer baharatlarla soteledim. 
Bu meze için diğer tariflerimde olduğu gibi yine çok kolay ve pratik diyemiyorum malesef ancak değişik bir tat denemek isteyenler için önerebilirim.

Malzeme :

•1,5 su bardağı haşlanmış nohut
•yarım su bardağı tahin
•2 çorba kaşığı dolusu çam fıstığı
•2 çorba kaşığı dolusu kuş üzümü
•2-3 adet tane karanfil
•yarım çubuk tarçın
•3 çay kaşığı kadar tuz
•4 adet kuru soğan
•1 tatlı kaşığı yenibahar
•1 çay kaşığı tarçın
•2-3 damla kadar limon suyu

Yapılışı:
Orjinal tarifi şöyle soğanlar piyazlık şeklinde doğranarak bir tencereye alınır ve az suyla haşlanır. İçerisine çubuk tarçın, karanfil atılır. Pişen soğanlar daha sonra bir kaba alınarak üzerine çam fıstığı, kuş üzümü, tuz, limon suyu, yeni bahar, tarçın ekleyip karıştırdıktan sonra yarım bardak tahinden sadece üç yemek kaşığı kadar tahin ayırıp kalanını soğan ve baharatlı karışıma ilave edip iç malzemeyi iyice karıştırın. Diğer taraftan haşlanmış nohutu bir robot yardımı ile püre haline getirin. Üzerine bir çorba kaşığı kadar zeytinyağ, ayırdığımız üç yemek kaşığı tahini ve tuz ilavesini yaparak yoğurun. (Bu aşamada dilerseniz önceden bir küçük patates haşlarsanız nohut püresinin daha rahat karışması ve malzemeyi tutması için patatesi püre şeklinde ilave yapabilirsiniz). Hafif nemli bir tülbenti tezgaha serin üzerine spatula yardımı ile püre nohudunu biraz ince şekilde yayın, ortasına hazırladığınız iç malzemeyi koyarak tülbent yardımıyla uçlarını kapatın. Tülbent açtıktan sonra servis tabağına alın. (Ben tülbent yerine streç film kullandım.)
Afiyet olsun.
DE



LEZZETLİ TOST

Merhaba!

İyi haftalar dileklerimle, sizlere çoçukluğumdan beri yemekten asla bıkmadığım, oldukça da lezzetli tostumla merhaba diyorum. Kalabalık bir aile olduğumuzdan, çoçukken  sabah kahvaltılarında  artan haşlanmış yumurtalar annem tarafından beş çayının yanında bu şekilde değerlendirilirdi. Acı sevenler için tost içerisine acılı biber salçasını öneririm.

İç malzemesi
Katı haşlanmış yumurta
Beyaz peynir
Domates veya biber salçası
Dilimli burger peynir
Kekik 



Lezzetli Tost

Merhaba!

İyi haftalar dileklerimle, sizlere çoçukluğumdan beri yemekten asla bıkmadığım, oldukça da lezzetli tostumla merhaba diyorum. Kalabalık bir aile olduğumuzdan, çoçukken  sabah kahvaltılarında  artan haşlanmış yumurtalar annem tarafından beş çayının yanında bu şekilde değerlendirilirdi. Acı sevenler için tost içerisine acılı biber salçasını öneririm.

İç malzemesi
Katı haşlanmış yumurta
Beyaz peynir
Domates veya biber salçası
Dilimli burger peynir
Kekik