16 Kasım 2016 Çarşamba

Etli Perde Pilavı

Merhaba,

Hep tavuklu olarak hazırladığım perde pilavını bu kez etli olarak denedim. İkisinin de lezzetinin ayrı güzel olduğunu söyleyebilirim.

İç pilavı için malzemlerimiz:
• 500 gram kuşbaşı et (ben kuzu eti kullandım)
• 2 su bardağı pirinç 
• 1 kahve fincanı dolusu kuş üzümü
• 1 kahve fincanı dolusu çam fıstığı
• 1 orta boy kuru soğan
• yarım çay bardağı sıvıyağ 
• 1 çorba kaşığı kadar tereyağ
• 2,5 su bardağı et suyu veya su ( +/- )
• 1-2 damla limon suyu
• tuz

Hamuru için;
• 50-60 gram kadar tuzsuz badem (arzu ederseniz iç pilavın içine de ilave edebilirsiniz.)
• 2 yumurta
• 150- 160 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağ
• 2 - 3 su bardağı kadar un (kontrollü)
• biraz tuz

Yapılışı:
• Pirinçleri yıkadıktan sonra tuzlu ve sıcak suda en az yarım saat bekletin.
• Bu arada bademlerin kabuklarını soymak için kaynar suda bekletelim. Pilavının içine  de eklemek isterseniz bir kısmını soyduktan sonra ayırın.
• Eti tencereye alın iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Gerekirse azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz. Et yumuşadığı ve tüm suyunu çektiğinde çok az tereyağı ve karabiber ilave edin ve altnı kapatın. Eğer dana eti kullanacaksanız, zamandan kazanmak için düdüklü tencerede kullanmanızı öneririm.
• Soğanı minik yemeklik şeklinde doğrayın.
• Pirinçleri nişastası çıkana kadar iyice yıkayın.
• Pilavı pişireceğiniz tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyun. Çam fıstığını ve ayırdığınız bademin bir kısmını ilave edin ve pembeleşene kadar kavurun.
• Doğranmış soğanı ilave edin, pembeleşene kadar kadar kavurduktan sonra yıkanmış pirinçleri ilave edin ve 3-5 dakika kadar kavurun. Kuş üzümlerini, tuzunu ilave edin 1-2 dakika kadar daha kavurduktan sonra et suyunu veya suyunu ilave edin. Tencerenin altını kısın. Pilavınız göz göz olduğunda önceden pişirdiğiniz etleri, kalan baharatları (yenibahar, karabiber) ilave edin ve karıştırın. Üzerini kapatın ve pilavınızı demlemeye bırakın.
• Hamurunuzu hazırlayın. Badem hariç diğer malzemeleri bir kaseye alın ve yoğurun. Hamur dinlenirken fırına girecek kabınızı margarin veya tereyağı ile yağlayın. İstediğiniz şekle göre bademleri sıralayın. İsterseniz kelepçeli yuvarlak kap, isterseniz küçük porsiyonlar şeklinde minik fırın kaplarını da kullanabilirsiniz. 
• Hazırladığınız hamurdan bir kısmını alın ve fırın kabının büyüklüğüne göre oklava ile olabildiğince ince açın ve bademlerin üzerine yavaşca bademlerin şeklini bozmadan yerleştirin.
• İçine demlenmiş pilavı ilave edin ve yine hamurla üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 

Afiyet olsun.
DE