19 Kasım 2015 Perşembe

KUŞKONMAZ SALATASI

Merhaba!

Kuşkonmaz, yaprakları çok ince tül şeklinde, iğnemsi ve zarif olduğundan bu ismi aldığını bugün öğrendim. Kökleri ise aksine etli ve kurşunkalem kalınlığındadır. Anavatanı Batı ve Güney Afrika olan kuşkonmaz aynı zamanda ev ve işyerlerinde süs bitksi olarak kullanılıyor. Fakat ben size mutfağımızda kullanıldığı  şekli ile kuşkonmaz salatası tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
• 600-700 gram kuşkonmaz
• parmesan peynir rendesi

Sosu için:
• küçük kahve fincanı kadar zeytinyağ
• 2-3 diş ezilmiş sarımsak
• tuz
• karabiber
• yarım limondan biraz fazla limon suyu

Haşlamak için:
• su
• buz (kuşkonmazın yeşil rengini muhafaza etmesi için, haşlandıktan sonra şoklamak için kullanılıyor)

Yapılışı:
•Öncelikle kuşkonmaz alırken olabildiğince en ince kalınlıkta olanlardan seçmenizi öneririm. 
•Derin ve büyük bir tencereye kuşkonmazları haşlamak için su koyalım içerisine yaklaşık 1-1,5 çay kaşığı tuz atalım. 
•Kuşkonmazların kök kısmından 5 cm kadar keselim. Bu kısmının kalın olması nedeniyle daha sonra sebze çorbalarınıza ilave etmek için ayırabilirsiniz. 
•Kaynayan tuzlu suya yıkanmış ve ayıklanmış kuşkonmazları koyalım, en az 7 dakika kontrollü bir şekilde haşlayalım. Bu süre sebzenin kalınlığına, tazeliğine göre değişebilir.
•pişen kuşkonmazları bir süzgeç yardımı ile daha öncesinde hazırladığımız soğuk ve buzlu içerisine alalım. 
•birkaç dakikadan sonra buzlu sudan çıkarıp süzelim. İyice süzüldükten sonra servis tabağına alalım.
• diğer taraftan sos malzemelerini hep birlikte iyice karıştırıp, servis tabağına aldığımız kuşkonmazların üzerine dökelim.
• ben en son üzerine ilave parmesan peyniri rendeledim. İsteğe göre izmir tulum peyniri de kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE


KUŞKONMAZ SALATASI

Merhaba!

Kuşkonmaz, yaprakları çok ince tül şeklinde, iğnemsi ve zarif olduğundan bu ismi aldığını bugün öğrendim. Kökleri ise aksine etli ve kurşunkalem kalınlığındadır. Anavatanı Batı ve Güney Afrika olan kuşkonmaz aynı zamanda ev ve işyerlerinde süs bitksi olarak kullanılıyor. Fakat ben size mutfağımızda kullanıldığı  şekli ile kuşkonmaz salatası tarifini paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:
• 600-700 gram kuşkonmaz
• parmesan peynir rendesi

Sosu için:
• küçük kahve fincanı kadar zeytinyağ
• 2-3 diş ezilmiş sarımsak
• tuz
• karabiber
• yarım limondan biraz fazla limon suyu

Haşlamak için:
• su
• buz (kuşkonmazın yeşil rengini muhafaza etmesi için, haşlandıktan sonra şoklamak için kullanılıyor)

Yapılışı:
•Öncelikle kuşkonmaz alırken olabildiğince en ince kalınlıkta olanlardan seçmenizi öneririm. 
•Derin ve büyük bir tencereye kuşkonmazları haşlamak için su koyalım içerisine yaklaşık 1-1,5 çay kaşığı tuz atalım. 
•Kuşkonmazların kök kısmından 5 cm kadar keselim. Bu kısmının kalın olması nedeniyle daha sonra sebze çorbalarınıza ilave etmek için ayırabilirsiniz. 
•Kaynayan tuzlu suya yıkanmış ve ayıklanmış kuşkonmazları koyalım, en az 7 dakika kontrollü bir şekilde haşlayalım. Bu süre sebzenin kalınlığına, tazeliğine göre değişebilir.
•pişen kuşkonmazları bir süzgeç yardımı ile daha öncesinde hazırladığımız soğuk ve buzlu içerisine alalım. 
•birkaç dakikadan sonra buzlu sudan çıkarıp süzelim. İyice süzüldükten sonra servis tabağına alalım.
• diğer taraftan sos malzemelerini hep birlikte iyice karıştırıp, servis tabağına aldığımız kuşkonmazların üzerine dökelim.
• ben en son üzerine ilave parmesan peyniri rendeledim. İsteğe göre izmir tulum peyniri de kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE