Merhaba,
Güneşte kurutulmuş domates tarifini paylaşmak istedim bugün. Kurutulmuş domates hazırlamak için yılın en sıcak ayları seçilmeli Temmuz ve Ağustos gibi. İklimin kuru olması domateslerin kurutulması için çok önemli. Nemli bölgelerde kuruma esnasında domatesler rutubet yapabilir. Kurutulacak domatesler ne kadar az sulu olursa sonuç o kadar başarılı ve hızlı olacaktır. Özellikle Çanakkale domateslerini tercih edebilirsiniz. Çanakkale domatesleri iri ve az sulu olması nedeniyle işlem için idealdir. Kurutulmuş domatesleri nasıl kullanabiliriz derseniz, sabahları minik doğranmış ve sotelenmiş kuru domatesin üzerine kırılan yumurtanın tadı inanılmaz güzel. Başka bir alternatif, kurutulan domatesleri haşlanmış kaynar suyun içerisinde soğuyana kadar bekletip domatesler şiştikten sonra iyice tuzu çıkması için birkaç kez soğuk sudan geçirip süzdürebilirsiniz. Daha sonra kağıt havluda iyice kuruladıktan sonra kızgın yağda kızartabilirsiniz. Kızarttığımız kuru domatesleri et, tavuk yemeklerinin yanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun dışında domatesleri atıştırmalık şeklinde beyaz peynir ve kekikle beraber servis edebilirsiniz. (Bkz fotoğraf ;)) Hatta tencere yemeklerinin içerisinde de damak tadınıza göre kullanabilirsiniz. Örneğin kurufasulye, yeşil mercimek gibi.
Malzemeler
8 kilo domates
Yaklaşık 400-500 gr tuz
Yapılışı
Domatesleri ortadan ikiye kesip yağlı kağıt veya gazete kağıdı üzerine yayıp üzerine tuzumuzu ilave edip güneşte kurumaya bırakın. Yaklaşık 1-2 hafta sonra kurumuş domatesleriniz hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
DE
*Tuz miktarını, her bir yarım domates yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar düşünebilirsiniz.
*Kurutulmuş domatesler 1. gün..
* Kurutulmuş domatesler 5. gün....