28 Aralık 2016 Çarşamba

Mandalina (Mandalin) Reçeli

Merhaba,

Tam mandalina zamanıyken reçel yapmamak olmazdı. Daha önce sizlerle Ayva, portakal, böğürtlen, çilek, vişne reçelleri tariflerimi paylaşmıştım. İlgilenirseniz blog ve web sayfalarımdan tariflerine ulaşabilirsiniz. 
Gelelim tarifimize;

Malzemeler:
• 1 kilo ince kabuklu ve mümkünse aynı boy mandalina
• 4 su bardağı toz şeker
• 1,5 - 2 su bardağı bardağı kadar içme suyu veya mandalina suyu
• çeyrek limon suyu veya 1 tatlı kaşığı kadar limon tuzu
• 2-3 adet karanfil
• 1 adet kakule (çekirdeği)

Not: Arzu ederseniz 1 adet çubuk tarçın ilave edebilirsiniz.

Yapılışı:
• Kabuklu olarak bütün olarak yapacağımız ince mandalinaları yıkadıktan sonra derin bir tencereye alın. Mandalinaların acısı çıkması için üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 2 gün boyunca günde 2 defa suyunu değiştirin.
• 3. gün mandalinaları tekrar yıkadıktan sonra bir iki yerinden çatal veya ince şiş yardımı ile delin. 
• Derin bir tencereye mandalinaları alın üzerine su koyun ve yaklaşık 30 dakika haşlayın. 
• Haşlanan mandalinaların suyunu dökün ve tekrar yeni su ilavesi ile bu kez 15-20 dakika haşlayın.
• Daha sonra suyunu döküp, bu sefer soğuk su içerisine alın.Bu şekilde yaklaşık 20 dakika soğuk su içerisinde bekletin
• Soğuyan mandalinaların üzerine toz şekerini, suyunu veya mandalina suyunu, karanfilini ilave edin ve bu şekilde en az 3-4 saat pişirmeden bekletin. 
• 3-4 saat sonunda kendi suyu salan, acısı giden mandalinaları ocağa alın önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte reçel kıvam kazanana kadar kontrollü bir şekilde en az 40 dakika pişirin.
• Koyulaşan ve kıvam alan reçele son olarak limon suyunu ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın.
• Reçelin kıvamını anlamak için 40 dakikanın sonunda 1 kaşık kadar içerisinden alın, porselen bir tabağa    çıkarın, buzdolabında 3-4 dakika tutun. Reçeli çıkardığınızda koyu kıvama ulaşmışsa reçeliniz olmuş demektir.

Afiyet olsun.
DE