2 Temmuz 2015 Perşembe

FISTIKLI KURABİYE

Merhaba!

Beş çaylarımızın vazgeçilmezi kurabiyeler. Ailece hepimiz için rahatlıkla kurabiye canavarıyız diyebilirim. Mutfağımızda bulunan cam kavanozların birisinde mutlaka kurabiye vardır. Kurabiyenin varlığının yemesek de bizi mutlu ettiğini bile söyleyebilirim. Şimdi tarifini vereceğim kurabiyenin tek bir tane kalana kadar bile bayatlamayan bir kurabiye olma özelliğine sahiptir.

Malzemeler:
• 8 kahve fincanı un (Türk kahvesi)
•2,5 kahve fincanı pudra şekeri
• 1 yumurta (Yumurtanın akı hamuruna, sarısı ise kurabiyenin üstüne sürülmek üzere ayrılacak)
• 1 paket kabartma tozu
• 175-200 gram oda sıcaklığında tereyağ
• içine arzuya göre ceviz, fındık,üzüm, kuru incir, kayısı vs kullanılabilir. 
Ben bu sefer 1 kahve fincanı antep fıstığı kullandım. 

Yapılışı:
Un, kabartma tozu ile elenerek yoğurma kabına konulur, sırasıyla pudra şekeri,tereyağ, yumurtanın akı konulur ve yoğurulur. En son fındık, ceviz vs eklenir. Arzuya göre hamurun içine limon veya portakal kabuğu rendelenebilir. 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dk pişirilir.

Afiyet Olsun!
DE

FISTIKLI KURABİYE

Merhaba!

Beş çaylarımızın vazgeçilmezi kurabiyeler. Ailece hepimiz için rahatlıkla kurabiye canavarıyız diyebilirim. Mutfağımızda bulunan cam kavanozların birisinde mutlaka kurabiye vardır. Kurabiyenin varlığının yemesek de bizi mutlu ettiğini bile söyleyebilirim. Şimdi tarifini vereceğim kurabiyenin tek bir tane kalana kadar bile bayatlamayan bir kurabiye olma özelliğine sahiptir.

Malzemeler:
• 8 kahve fincanı un (Türk kahvesi)
•2,5 kahve fincanı pudra şekeri
• 1 yumurta (Yumurtanın akı hamuruna, sarısı ise kurabiyenin üstüne sürülmek üzere ayrılacak)
• 1 paket kabartma tozu
• 175-200 gram oda sıcaklığında tereyağ
• içine arzuya göre ceviz, fındık,üzüm, kuru incir, kayısı vs kullanılabilir. 
Ben bu sefer 1 kahve fincanı antep fıstığı kullandım. 

Yapılışı:
Un, kabartma tozu ile elenerek yoğurma kabına konulur, sırasıyla pudra şekeri,tereyağ, yumurtanın akı konulur ve yoğurulur. En son fındık, ceviz vs eklenir. Arzuya göre hamurun içine limon veya portakal kabuğu rendelenebilir. 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dk pişirilir.

Afiyet Olsun!
DE

KATIKLI DOLMA


Merhaba!

Elazığ ve Bitlis yöresine ait katıklı dolma tarifini paylaşmak istiyorum. 

Malzemeler:
•1 kilo kabak
•250 gr çiğ köftelik yağsız kıyma
•Köftelik ince bulgur (250 gram kıymamızı bir kaba koyalım ve aynı kap ölçüsünde ince bulgur kullanalım.)
•1-2 yemek kaşığı reyhan otu
•2-3 diş sarımsak
•1 adet ortaboy kuru soğan
•Yoğurt
•Kuru nane
•Kırmızı pul biber
•1-2 çorba kaşığı tereyağ
•Soğuk su

Yapılışı:
Kabaklar yıkandıktan sonra planya bıçağı ile kazınır. Kazınan uzun şeritler bir kaba konulur. Kabaklar bir parmak kalınlığında halka şeklinde kesilerek ortaları oyulur. Oyulan kabaklar diğer uzun şeritlerle birlikte tuzlanarak bekletilir. Böylece kabaklarımız esneklik kazanır ve rahatça kullanabiliriz. Diğer taraftan kıyma, köftelik ince bulgur, rendelenmiş soğan, reyhan, pul biber az su ilavesi ile iyice yoğurulur. Köfte harcımızı su ilavesinden daha çok yoğurarak yumuşatalım. 
Hazırladığımız içten köfte şekli verilip, halka olarak kestiğimiz kabakların içine yerleştirelim. Uzun şeritli kabakları da köftemizin etrafına sararak değerlendirebiliriz. Yapılan köfteler tencereye dizilir ve üzerine yaklaşık 1 su bardağı su ve tuz ilavesi ile pişirilir. Ara ara yemeğimizin suyu kontrol edilmeli. Gerekirse ilave su yapılabilir veya tam tersi yemek piştiği anda fazla su bulgurun daha fazla pişmemesi için alınmalıdır.
Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı nane ve kırmızı pul biber ile servis yapılır.

Afiyet Olsun!
DE



KATIKLI DOLMA


Merhaba!

Elazığ ve Bitlis yöresine ait katıklı dolma tarifini paylaşmak istiyorum. 

Malzemeler:
•1 kilo kabak
•250 gr çiğ köftelik yağsız kıyma
•Köftelik ince bulgur (250 gram kıymamızı bir kaba koyalım ve aynı kap ölçüsünde ince bulgur kullanalım.)
•1-2 yemek kaşığı reyhan otu
•2-3 diş sarımsak
•1 adet ortaboy kuru soğan
•Yoğurt
•Kuru nane
•Kırmızı pul biber
•1-2 çorba kaşığı tereyağ
•Soğuk su

Yapılışı:
Kabaklar yıkandıktan sonra planya bıçağı ile kazınır. Kazınan uzun şeritler bir kaba konulur. Kabaklar bir parmak kalınlığında halka şeklinde kesilerek ortaları oyulur. Oyulan kabaklar diğer uzun şeritlerle birlikte tuzlanarak bekletilir. Böylece kabaklarımız esneklik kazanır ve rahatça kullanabiliriz. Diğer taraftan kıyma, köftelik ince bulgur, rendelenmiş soğan, reyhan, pul biber az su ilavesi ile iyice yoğurulur. Köfte harcımızı su ilavesinden daha çok yoğurarak yumuşatalım. 
Hazırladığımız içten köfte şekli verilip, halka olarak kestiğimiz kabakların içine yerleştirelim. Uzun şeritli kabakları da köftemizin etrafına sararak değerlendirebiliriz. Yapılan köfteler tencereye dizilir ve üzerine yaklaşık 1 su bardağı su ve tuz ilavesi ile pişirilir. Ara ara yemeğimizin suyu kontrol edilmeli. Gerekirse ilave su yapılabilir veya tam tersi yemek piştiği anda fazla su bulgurun daha fazla pişmemesi için alınmalıdır.
Piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı nane ve kırmızı pul biber ile servis yapılır.

Afiyet Olsun!
DE