14 Şubat 2016 Pazar

LİMONLU MADLEN (MADELEİNES) KEK

Merhaba,

Bugünkü kek tarifim Fransız keki olan madeleines( madlen). Biraz bizim mekik kurabiye tadına benziyor. Oldukça hafif ve değişik bir tat. İsterseniz bu küçük kekleri benmari usulü çikolata ile, isterseniz de arasına marmelat veya soslarla zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler:
• 3 yumurta
• 3/4 su bardağı toz şeker (130 gram)
• 1 1/2 su bardağı un (150 gram)
• 1 limon rendesi 
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (10 gram)
• 170 gram tereyağ
• 1 tatlı kaşığı haşhaş (isteğe göre)
• fırın kabını yağlamak için ekstra margarin veya tereyağ, az un

Yapılışı:
• Öncelikle tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
• Şeker, limon rendesi ve yumurtayı mikserle yaklaşık 5-6 dakika çırpın. Açık sarı, yoğun bir köpük olana kadar.
• Unu eleyin, kabartma tozu ile birlikte ilave edin ve metal kaşık yardımı karıştırmaya devam edin. 
• Son olarak erimiş tereyağını bir kaç defada yavaşca ilave edin ve hep birlikte karıştırın. (Haşhaş ilave edecekseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz.)
• Karışımı önceden katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıplara 2/3 si dolacak şekilde paylaştırın.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 derece pişirin.

Afiyet olsun.
DE
 

Limonlu Madlen (Madeleines) Kek

Merhaba,

Bugünkü kek tarifim Fransız keki olan madeleines( madlen). Biraz bizim mekik kurabiye tadına benziyor. Oldukça hafif ve değişik bir tat. İsterseniz bu küçük kekleri benmari usulü çikolata ile, isterseniz de arasına marmelat veya soslarla zenginleştirebilirsiniz.

Malzemeler:
• 3 yumurta
• 3/4 su bardağı toz şeker (130 gram)
• 1 1/2 su bardağı un (150 gram)
• 1 limon rendesi 
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (10 gram)
• 170 gram tereyağ
• 1 tatlı kaşığı haşhaş (isteğe göre)
• fırın kabını yağlamak için ekstra margarin veya tereyağ, az un

Yapılışı:
• Öncelikle tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
• Şeker, limon rendesi ve yumurtayı mikserle yaklaşık 5-6 dakika çırpın. Açık sarı, yoğun bir köpük olana kadar.
• Unu eleyin, kabartma tozu ile birlikte ilave edin ve metal kaşık yardımı karıştırmaya devam edin. 
• Son olarak erimiş tereyağını bir kaç defada yavaşca ilave edin ve hep birlikte karıştırın. (Haşhaş ilave edecekseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz.)
• Karışımı önceden katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıplara 2/3 si dolacak şekilde paylaştırın.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 derece pişirin.

Afiyet olsun.
DE
 

KAŞAR PANE

Merhaba,

En az sigara böreği kadar sevilen sıcaklardandır kaşar pane bana göre. Daha önce taze kaşar peyniri kullanırken bugün ilk kez kolot peyniri kullanarak yaptım, bana göre diğer peynirlere göre daha lezzetli oldu. Belki de sadece değişiklik iyi geldi bugün :)) 
Kaşar pane yapımı için püf noktalarına gelince, ilk olarak peynirlerin aynı kalınlıkta (2 cm) olmalarına ve eşit kesmeye, İkinci olarak peynirinizin fazla yumuşak olmamasına dikkat edin. O nedenle bugün kolot peyniri ile denemek istedim. Kolot peyniri, taze kaşar peynirine göre biraz daha sert. Sert peynir olması kaşarların daha rahat dilimlenmesini sağlayacaktır.

Malzemeler:
• Taze kaşar, mihaliç, kolot, hellim vb. 
• 2 yumurta
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı galeta unu
• kırmızı pul biber veya karabiber isteğe göre

Kızartmak için:
• Sıvıyağ

Yapılışı :
• Kullanacağız peyniri 2 cm kalınlığında dikdörtgen veya kare şeklinde dilimleyin.
• Unu, çırpılmış yumurtayı ve galeta ununu ayrı ayrı kaplara koyun. Eğer baharatlı yapmak isterseniz bu aşamada çırpılmış yumurtaya karabiber ve kırmızı pul biberi veya damak tadınıza göre istediğiniz başka baharatları ilave edip karıştırabilirsiniz.
• Kesilmiş kaşarları sırasıyla önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp pişirmek için tabaklara dizelim.
• Derin ve kızgın yağda kaşar peynirleri arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Yağ bol, tencere derin ise arkalı önlü çevirmenize gerek kalmayacaktır.
• Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın.

Afiyet olsun.
DE

Not: Eğer kaşar paneler kızartmak için fazla gelirse, aralarına yağlı kağıt koyarak daha sonra kullanmak için derin dondurucuda saklayabilirsiniz.


Kaşar Pane

Merhaba,

En az sigara böreği kadar sevilen sıcaklardandır kaşar pane bana göre. Daha önce taze kaşar peyniri kullanırken bugün ilk kez kolot peyniri kullanarak yaptım, bana göre diğer peynirlere göre daha lezzetli oldu. Belki de sadece değişiklik iyi geldi bugün :)) 
Kaşar pane yapımı için püf noktalarına gelince, ilk olarak peynirlerin aynı kalınlıkta (2 cm) olmalarına ve eşit kesmeye, İkinci olarak peynirinizin fazla yumuşak olmamasına dikkat edin. O nedenle bugün kolot peyniri ile denemek istedim. Kolot peyniri, taze kaşar peynirine göre biraz daha sert. Sert peynir olması kaşarların daha rahat dilimlenmesini sağlayacaktır.

Malzemeler:
• Taze kaşar, mihaliç, kolot, hellim vb. 
• 2 yumurta
• 1 su bardağı un
• 1 su bardağı galeta unu
• kırmızı pul biber veya karabiber isteğe göre

Kızartmak için:
• Sıvıyağ

Yapılışı :
• Kullanacağız peyniri 2 cm kalınlığında dikdörtgen veya kare şeklinde dilimleyin.
• Unu, çırpılmış yumurtayı ve galeta ununu ayrı ayrı kaplara koyun. Eğer baharatlı yapmak isterseniz bu aşamada çırpılmış yumurtaya karabiber ve kırmızı pul biberi veya damak tadınıza göre istediğiniz başka baharatları ilave edip karıştırabilirsiniz.
• Kesilmiş kaşarları sırasıyla önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp pişirmek için tabaklara dizelim.
• Derin ve kızgın yağda kaşar peynirleri arkalı önlü kızarana kadar pişirin. Yağ bol, tencere derin ise arkalı önlü çevirmenize gerek kalmayacaktır.
• Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın.

Afiyet olsun.
DE

Not: Eğer kaşar paneler kızartmak için fazla gelirse, aralarına yağlı kağıt koyarak daha sonra kullanmak için derin dondurucuda saklayabilirsiniz.