15 Kasım 2016 Salı

Kadınbudu Köfte

Merhaba,

Kadınbudu köftede en güzel tarif benim tarifim dermişim, çünkü babamdan öğrendiğim ilk tarifimdir kadınbudu tarifi. Allah rahmet eylesin, mekanın cennet olsun canım babam.

Babamın sesi dün gibi aklımda. Köftenin en önemli özelliği, içine konulan kıymanın yarısının çiğ, yarısının pişmiş olmasıdır. Pişirilen kısımda teflon bir tavada hiç yağ konulmadan pişirilir ve soğumaya bırakılır.

Gelelim tarifimize;

Malzemeler:
• 500 gram kıyma
• 1 orta boy soğan (rendelenmiş ve suyunu sıkılmış)
• 1 çay bardağı pirinç
• 1 tutam maydanoz
• tuz 
• karabiber

Kızartmak için:
• 2 yumurta
• 1 su bardağı un veya galeta unu
• sıvıyağ

Yapılışı:
• Pirinçi yumuşayıncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın.
• Kıymanın yarısını tavada hiç yağ koymadan pişirin ve soğumaya bırakın.
• Yoğurma kabının içine sırasıyla kıymanın diğer yarısını, tuz, karabiber, rendelenmiş soğan, haşlanmış pirinç ve önceden pişirilmiş kıymanın diğer yarısı ile hep birlikte yoğurun. 
• En son doğranmış maydanozları ekleyin. 
• Buzdolabında en az yarım saat beklettikten sonra tekrar yoğurun ve köfte harcından yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizle yuvarlayıp hafifçe yassılaştırın.
• Porsiyonlanmış köfteleri önce un veya galeta ununa batırın.
• 2 yumurtayı derin bir kap içine alın ve iyice çırpın. Unlanmış köfteleri çırpılmış yumurtaya bulayarak önceden ısıtılmış yağda kızartın ve havlu kağıt üzerine çıkarın. 

Afiyet olsun.
DE