17 Eylül 2016 Cumartesi

Minik Ekmekler

Merhaba,

Bayramın ikinci günü ailece sakin ve huzurlu yer olan Gebze'ye bağlı Duraklı köyüne geldik. Havası mis gibi, yemyeşil ormanlık bir alan. Şaka gibi ama ne kadar geç yatarsanız yatın, sabah saat 6:00- 7:00 gibi gözlerinizi açıyorsunuz.
Etrafında at çiftlikleri, alabalık tesisleri olan harika bir yer. 
Ayrıca Türkiye'nin en iyi trekking alanlarından biri olan Değirmençayırı Şelalesi de burada bulunuyor.
Bugün buraya geleli dördüncü gün ve sabah uyandığımızda kahvaltı yapmak için ekmeğin az olduğunu fark edince, hemen kolları sıvadım. Zaten konu mutfak olunca hiç üşenmem. :))
Bu sefer ekmekleri minik porsiyon şeklinde yaptım. Böylelikle ekmek kırıntısı sorununuda halletmiş oldum. :))

Malzemeler:

• 42 gram Yuva yaş maya
• 1 tatlı kaşığı dolusu toz şeker
• 1 yemek kaşığı silme kadar tuz
• 1 çay kaşığı silme karbonat
• 1 yumurta
• 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 su bardağı ılık süt (45-50 derece ısıda)
• 1/2 - 1 su bardağı ılık su
• 500- 600 gram kadar un (kontrolllü)

Yapılışı:
• Derin bir yoğurma kabı içinde yaş maya, ılık su, ılık süt, şeker, yumurta, zeytinyağı hepsini birlikte karıştırın. Yaklaşık 5 dakika kadar sonra kontrollü bir şekilde un, karbonat ve tuzu ilave edin.
• Ele yapışmayacak kadar bir hamur yoğurun ama hamur oldukça yumuşak olmalı. (Çoçukken ekmek fırınından yağda kızartmak için pişmemiş ekmek hamuru alırdık, tam kıvamı bu aslında).
• En az 5 dakika yoğurun. Sonrasında hamurun üzerini hafif un serpin ve bastırmadan streç filmle kapatın. Evinizin en sıcak köşesinde, hamurunuz 2 katına çıkana kadar, en az 1saat mayalandırın.
• Küçük bir tabağa 3-4 çorba kaşığı kadar  zeytinyağı koyun, hamurun elinize yapışmaması için, önce elinizi bu yağa batırarak, dinlenmiş mayalı hamurdan ceviz büyüklüğünde (30-40 gram kadar) yuvarlak parçalar kopararak yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. 
• Önceden fırınınızı ısıtın.
• Tepsiye dizilmiş ekmekleri, tepside 5-10 dakika kadar daha dinlendirdikten sonra, üzerine yumurta sarısı sürün ve 200 derece fırında ortalama 20-25 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirin.
• Benim tarifimden 2 tepsi, 30- 35 adet minik ekmek oldu.

Afiyet olsun. 
DE