13 Eylül 2016 Salı

Yoğurt- Brokoli- Enginar Kalbi ve Kuşkonmaz

Merhaba,

Yoğurtlu mezeler serisinden devam ediyorum.

Malzemeler:

• 1/2 demet brokoli
• 1 konserve kuşkonmaz (200-300 gram taze kuşkonmaz)
• 1 konserve enginar kalbi (5-6 adet taze enginar) veya 2 adet temizlenmiş enginar.
• frenk soğanı veya 2-3 dal taze soğan
• 3-4 yemek kaşığı kadar süzme yoğurt
• 1-2 çorba kaşığı labne peynir (1 çorba kaşığı mayonez)
• 1-2 diş sarımsak
• limon suyu
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• karabiber

Yapılışı:

• Taze enginar kullanacaksanız, temizlenmiş enginarları bir tencereye alın, üzerini geçmeyecek kadar su, limon suyu, tuz ve az zeytinyağ ilavesi ile haşlayın ve soğumaya bırakın. Ya da akşamdan haşlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz.
• Kuşkonmazları taze kullanacaksanız,
Özellikle gövdesi çok ince olan kuşkonmazları tercih etmenizi öneririm.
Alt kalın kısmından en az iki parmak genişliğinde kestikten sonra, kaynamakta olan az tuzlu ve sıcak suda en az 3-4 dakika (kuşkonmazın kalınlığına göre) haşlayın. Haşladıktan sonra kevgir yardımı ile önceden hazırladığımız soğuk ve buzlu suya alın. 1-2 dakika tuttuktan sonra kevgirde iyice süzün.
• Brokolileri çiçek şeklinde ufak parçalara ayırdıktan sonra, kuşkonmaz gibi kaynar sıcak tuzlu suda hafif diri kalana kadar haşlayın ve yine soğuk buzlu suya alın, süzdürün.
• Hafif haşlanmış enginarların üzerine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon suyu, çok az tuz ilave edin ve çatal yardımı ile ezin. (Arzu ederseniz çok az, kontrollü bir şekilde blender da kullanabilirsiniz.)
• Süzülmüş brokoliyi de blenderdan geçirin. (Blenderı kullanırken ufak dokunuşlarla kullanmaya dikkat edin. )
• Kuşkonmazı da aynı şekilde ezdikten sonra, derin kap alın, içerisine ezilmiş sarımsaklı yoğurdu, labne veya mayonezi, zeytinyağı, frenk soğanını veya taze soğanı koyun ve hep birlikte iyice karıştırdıktan sonra ezilmiş brokoli, kuşkonmaz ve enginarları ilave edin ve hep birlikte karıştırın. Buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE