27 Haziran 2016 Pazartesi

SAKIZ YAHNİSİ

Merhaba,

Montreal'de sıklıkla yaptığım ve özellikle yabancı misafirlerimden tam not aldığım yemektir "Sakız Yahnisi". Özellikle et yemeği sevenlerin mutlaka denemesini şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
• 1 kilo kuşbaşı dana antrikot 
• 1 kilo arpacık soğan
• yarım portakal kabuğu
• 2 adet damla sakızı
• 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
• 2-3 adet defne yaprağı
• 1 yemek kaşığı sirke
• 5-6 diş sarımsak
• Yarım çay bardağı zeytinyağ (Etleri kavurmak için)
• 2-3 kahve fincanı zeytinyağ (Soğanları kızartmak için)
• 4-5 adet domates
• Tuz


Yapılışı:

• Arpacık soğanları 10 dakika kaynar suda bekletin. Eğer arpacık soğanları normalden biraz büyükse 5 dakika kadar haşlayın ve haşladıktan sonra 10 dakika bekletin. (Ben öyle yaptım bkz fotoğraf) Daha sonra kabuklarını soyun.


• Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye bırakın. Etler pişine, suyunu çekene kadar pişirin. Eğer etler pişmeden suyunu çektiyse tekrar azar azar sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.


Etler piştiğinde yarım çay bardağı kadar zettinyağı ekleyip karıştırarak kavurun.


Yayvan bir tencereye veya geniş yüzeyli bir tavaya 2-3 kahve fincanı zeytinyağı koyun. Kızgın yağda arpacık soğanları parti parti kızartın. 


Kızaran soğanları etlerin yanına ilave edin.
• Domatesleri rendeleyin, bir tencereye alın, suyunu çeker gibi olana kadar pişirin. Pişmesine yakın sarımsakları, tane karabiberleri, defne yapraklarını, acısı giderilmiş ve doğranmış portakal kabuklarını, dövülmüş damla sakızlarını, tuzu ve sirkeyi ekleyin. Hepsini birlikte soğan ve etlerin üzerine ilave edin. Gerekirse az sıcak su ekleyebiilirsiniz. 
•Tencerenin kapağını kapatın ve soğanlar piştiğinde yemeğiniz pişmiş olacaktır.


 Portakal kabuklarını yemeğe ilave etmeden önce doğrayın, sıcak suda bir taşım haşladıktan sonra portakalın acısının çıkması için bir müddet suda bekletin.

Afiyet olsun.
DE


Sakız Yahnisi

Merhaba,

Montreal'de sıklıkla yaptığım ve özellikle yabancı misafirlerimden tam not aldığım yemektir "Sakız Yahnisi". Özellikle et yemeği sevenlerin mutlaka denemesini şiddetle tavsiye ederim.

Malzemeler:
• 1 kilo kuşbaşı dana antrikot 
• 1 kilo arpacık soğan
• yarım portakal kabuğu
• 2 adet damla sakızı
• 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
• 2-3 adet defne yaprağı
• 1 yemek kaşığı sirke
• 5-6 diş sarımsak
• Yarım çay bardağı zeytinyağ (Etleri kavurmak için)
• 2-3 kahve fincanı zeytinyağ (Soğanları kızartmak için)
• 4-5 adet domates
• Tuz


Yapılışı:

• Arpacık soğanları 10 dakika kaynar suda bekletin. Eğer arpacık soğanları normalden biraz büyükse 5 dakika kadar haşlayın ve haşladıktan sonra 10 dakika bekletin. (Ben öyle yaptım bkz fotoğraf) Daha sonra kabuklarını soyun.


• Kuşbaşı doğranmış etleri tencereye koyun. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirmeye bırakın. Etler pişine, suyunu çekene kadar pişirin. Eğer etler pişmeden suyunu çektiyse tekrar azar azar sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.


Etler piştiğinde yarım çay bardağı kadar zettinyağı ekleyip karıştırarak kavurun.


Yayvan bir tencereye veya geniş yüzeyli bir tavaya 2-3 kahve fincanı zeytinyağı koyun. Kızgın yağda arpacık soğanları parti parti kızartın. 


Kızaran soğanları etlerin yanına ilave edin.
• Domatesleri rendeleyin, bir tencereye alın, suyunu çeker gibi olana kadar pişirin. Pişmesine yakın sarımsakları, tane karabiberleri, defne yapraklarını, acısı giderilmiş ve doğranmış portakal kabuklarını, dövülmüş damla sakızlarını, tuzu ve sirkeyi ekleyin. Hepsini birlikte soğan ve etlerin üzerine ilave edin. Gerekirse az sıcak su ekleyebiilirsiniz. 
•Tencerenin kapağını kapatın ve soğanlar piştiğinde yemeğiniz pişmiş olacaktır.


 Portakal kabuklarını yemeğe ilave etmeden önce doğrayın, sıcak suda bir taşım haşladıktan sonra portakalın acısının çıkması için bir müddet suda bekletin.

Afiyet olsun.
DE