8 Aralık 2015 Salı

KINDİK (GINDİK) KÖFTE


Merhaba!

Bugün Elazığ usulü "gındik köfte" veya "top top" köfte, Malatya usulu "sıkma köfte" tarifimi paylaşacağım. Köfte denilmesine rağmen içerisinde sadece bulgur ve yarma barındıran bir köfte. İnanılmaz da lezzetli. 

Köftesi için malzemeler:

• 1 ölçü (1 su bardağı) köftelik bulgur
• 1 ölçü (1 su bardağı) yarma
• tuz
• sıcak su

Yapılışı: 
• 1 ölçü bulgur, 1 ölçü yarma ve tuz hep birlikte karıştırılıp, bir kaba alınıp, üzerini biraz geçecek kaynar su ilave edilip üzeri kapatılıp 20-30 dakika kadar bulgurlar şişene kadar demlendirilir. (Aynı kısır metodu gibi)
• Bulgur ve yarma kabardıktan sonra  yavaş yavaş soğuk su ilavesi ile iyice yoğurulur. Macun kıvamına geldikten sonra küçük top şeklinde yuvarlanır.
• kaynamakta olan tuzlu suda kontrollü bir şekilde 7-10 dakika kadar haşlanır ve süzülür.

Sos malzemeleri:
• sarımsak
• yoğurt
• 1 patlıcan (minik küp şeklinde doğranmış) 
• 3-4 adet biber (ufak doğranmış, kızarttıktan sonra doğrarsanız daha pratik olur)
• tuz
• kırmızı pul biber
• tereyağ

• Haşlanıp, süzülmüş kındık köfteler servis tabağına alınır,
• üzerine önce sarımsaklı yoğurt,
• önceden kızartılmış patlıcan ve biberler, tereyağda eritilmiş kırmızı pul biber ilavesi yapılarak yenilir.
Siz baharatlları da kızartılan sebzeleri de kendi damak zevkinize göre zenginleştirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE




KINDİK (GINDİK) KÖFTE


Merhaba!

Bugün Elazığ usulü "gındik köfte" veya "top top" köfte, Malatya usulu "sıkma köfte" tarifimi paylaşacağım. Köfte denilmesine rağmen içerisinde sadece bulgur ve yarma barındıran bir köfte. İnanılmaz da lezzetli. 

Köftesi için malzemeler:

• 1 ölçü (1 su bardağı) köftelik bulgur
• 1 ölçü (1 su bardağı) yarma
• tuz
• sıcak su

Yapılışı: 
• 1 ölçü bulgur, 1 ölçü yarma ve tuz hep birlikte karıştırılıp, bir kaba alınıp, üzerini biraz geçecek kaynar su ilave edilip üzeri kapatılıp 20-30 dakika kadar bulgurlar şişene kadar demlendirilir. (Aynı kısır metodu gibi)
• Bulgur ve yarma kabardıktan sonra  yavaş yavaş soğuk su ilavesi ile iyice yoğurulur. Macun kıvamına geldikten sonra küçük top şeklinde yuvarlanır.
• kaynamakta olan tuzlu suda kontrollü bir şekilde 7-10 dakika kadar haşlanır ve süzülür.

Sos malzemeleri:
• sarımsak
• yoğurt
• 1 patlıcan (minik küp şeklinde doğranmış) 
• 3-4 adet biber (ufak doğranmış, kızarttıktan sonra doğrarsanız daha pratik olur)
• tuz
• kırmızı pul biber
• tereyağ

• Haşlanıp, süzülmüş kındık köfteler servis tabağına alınır,
• üzerine önce sarımsaklı yoğurt,
• önceden kızartılmış patlıcan ve biberler, tereyağda eritilmiş kırmızı pul biber ilavesi yapılarak yenilir.
Siz baharatlları da kızartılan sebzeleri de kendi damak zevkinize göre zenginleştirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE