25 Eylül 2015 Cuma

PİRUHİ

Merhaba!

Piruhi, Osmalı Mutfağında da yer alan bir çeşit mantıdır. Mantı hamuru gibi açılır. Ana malzemeleri un, yumurta, tulum peyniri, et (tavuk) suyu ve cevizdir. Yemesi oldukça keyifli ve lezzetli hele ki; benim gibi peynir canavarıysanız şiddetle tavsiye ederim. Gelelim yapılışına.

Hamuru için;
•  2,5 su bardağı elenmiş un
• 1 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1-2 çorba kaşığı zeytinyağ
• 1 yumurta + 1 yumurta sarısı
• 1 yumurta akı

İç malzemesi;
•150 gram tulum peyniri (beyaz peynir,  
lor peyniri de kullanabilirsiniz.)
•1/3 demet maydanoz

Sosu için;
• 1 - 1,5 su bardağı tavuk(et) suyu
• yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
• 1-2 damla limon suyu
• yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
• 1 tatlı kaşığı tereyağ
• 1 yemek kaşığı zeytinyağ
• 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı;
Derin bir kap içerisine elenmiş unu koyup ortasını havuz şeklinde açıyoruz. İçerisine sırasıyla bir bardak su, tuz, bir yumurta + diğer yumurtanın sarısını  ve zeytinyağımızı koyup biraz sert bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru streçleyip buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz. 
Diğer taraftan iç harcımızı hazırlayalım.
Dinlenmiş hamurundan ince yufka açıyoruz. İsterseniz kare şeklinde isterseniz yuvarlak şekilde kestikten sonra ortalarına iç harcımızı yerleştirdikten sonra kapatacağımız kenar kısımlarına ayırdığımız bir yumurta akını sürüp sıkıca kapatıyoruz. Unlanmış tepsiye bu şeklide diziyoruz. 
Daha sonra sosumuzu hazırlayıp bir kenara alıyoruz. Sos için önce kabımıza tereyağ ve sıvıyağı alıyoruz üzerine iri kıyılmış cevizleri koyuyoruz. Cevizleri birkaç dakika çevirdikten sonra et/tavuk suyumuzu ve kremayı ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca bir iki damla limon suyu ve kırmızı biber ilavesi yapıp kıvama gelene kadar kaynatıp altını daha sonra kapatıyoruz.
Son olarak derin bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayan suyun içerisine dikkatlice piruhileri atalım. Piruhiler pişmeye başladığı zaman su üzerine çıkmaya başlayacaklardır. Birkaç dakika bekledikten sonra kevgir yardımı çıkartalım ve servis tabağına alalım ve üzerine hazırladığımız sosu gezdirip sıcak servis yapalım. Üzerine arzuya göre ilave maydanoz, dereotu koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE



PİRUHİ

Merhaba!

Piruhi, Osmalı Mutfağında da yer alan bir çeşit mantıdır. Mantı hamuru gibi açılır. Ana malzemeleri un, yumurta, tulum peyniri, et (tavuk) suyu ve cevizdir. Yemesi oldukça keyifli ve lezzetli hele ki; benim gibi peynir canavarıysanız şiddetle tavsiye ederim. Gelelim yapılışına.

Hamuru için;
•  2,5 su bardağı elenmiş un
• 1 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1-2 çorba kaşığı zeytinyağ
• 1 yumurta + 1 yumurta sarısı
• 1 yumurta akı

İç malzemesi;
•150 gram tulum peyniri (beyaz peynir,  
lor peyniri de kullanabilirsiniz.)
•1/3 demet maydanoz

Sosu için;
• 1 - 1,5 su bardağı tavuk(et) suyu
• yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
• 1-2 damla limon suyu
• yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
• 1 tatlı kaşığı tereyağ
• 1 yemek kaşığı zeytinyağ
• 2 yemek kaşığı krema

Yapılışı;
Derin bir kap içerisine elenmiş unu koyup ortasını havuz şeklinde açıyoruz. İçerisine sırasıyla bir bardak su, tuz, bir yumurta + diğer yumurtanın sarısını  ve zeytinyağımızı koyup biraz sert bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru streçleyip buzdolabında yarım saat dinlendiriyoruz. 
Diğer taraftan iç harcımızı hazırlayalım.
Dinlenmiş hamurundan ince yufka açıyoruz. İsterseniz kare şeklinde isterseniz yuvarlak şekilde kestikten sonra ortalarına iç harcımızı yerleştirdikten sonra kapatacağımız kenar kısımlarına ayırdığımız bir yumurta akını sürüp sıkıca kapatıyoruz. Unlanmış tepsiye bu şeklide diziyoruz. 
Daha sonra sosumuzu hazırlayıp bir kenara alıyoruz. Sos için önce kabımıza tereyağ ve sıvıyağı alıyoruz üzerine iri kıyılmış cevizleri koyuyoruz. Cevizleri birkaç dakika çevirdikten sonra et/tavuk suyumuzu ve kremayı ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca bir iki damla limon suyu ve kırmızı biber ilavesi yapıp kıvama gelene kadar kaynatıp altını daha sonra kapatıyoruz.
Son olarak derin bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayan suyun içerisine dikkatlice piruhileri atalım. Piruhiler pişmeye başladığı zaman su üzerine çıkmaya başlayacaklardır. Birkaç dakika bekledikten sonra kevgir yardımı çıkartalım ve servis tabağına alalım ve üzerine hazırladığımız sosu gezdirip sıcak servis yapalım. Üzerine arzuya göre ilave maydanoz, dereotu koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE