28 Eylül 2015 Pazartesi

ÇEŞNİLİ PATLICAN EZME

Merhaba!

Yine kolay, pratik ve çok lezzetli bir tarif. Çeşnili patlıcan ezme. Bu güzel ezmeyi beş çaylarınızda ekmek üstünde afiyetle yiyebileceğiniz gibi,  hem de akşamları meze olarak da yiyebilirsiniz.

Malzemeler:
• 2-3 orta boy patlıcan
• 1 diş sarımsak
• terayağ 
• tuz
• 1-2 damla limon suyu
• sevdiğiniz baharatlardan oluşan karışım. ( pul biber, karabiber,nane, tatlı kırmızı biber, kişniş vb). Bu karışımı kendiniz damak zevkinize göre hazırlayabildiğiniz gibi , marketlerden hazır olarak bulabilirsiniz.

Yapılışı
Patlıcanları közleyip, soyuyoruz. Soyduktan sonra çatal yardımı ile eziyoruz. Patlıcanların kararmaması için üzerinden bir iki damla limon suyunu gezdiriyoruz. Diğer taraftan tereyağını eritiyor, içine dövülmüş veya ince doğranmış sarımsakları koyuyor ve tereyağ ile sarımsakları 3-5 dakika soteledikten sonra tuzla birlikte ezilmiş patlıcanların üzerine döküp iyice karıştırıyoruz.
İster ekmek üstüne isterseniz servis tabağına alarak afiyetle yiyoruz.


ÇEŞNİLİ PATLICAN EZME

Merhaba!

Yine kolay, pratik ve çok lezzetli bir tarif. Çeşnili patlıcan ezme. Bu güzel ezmeyi beş çaylarınızda ekmek üstünde afiyetle yiyebileceğiniz gibi,  hem de akşamları meze olarak da yiyebilirsiniz.

Malzemeler:
• 2-3 orta boy patlıcan
• 1 diş sarımsak
• terayağ 
• tuz
• 1-2 damla limon suyu
• sevdiğiniz baharatlardan oluşan karışım. ( pul biber, karabiber,nane, tatlı kırmızı biber, kişniş vb). Bu karışımı kendiniz damak zevkinize göre hazırlayabildiğiniz gibi , marketlerden hazır olarak bulabilirsiniz.

Yapılışı
Patlıcanları közleyip, soyuyoruz. Soyduktan sonra çatal yardımı ile eziyoruz. Patlıcanların kararmaması için üzerinden bir iki damla limon suyunu gezdiriyoruz. Diğer taraftan tereyağını eritiyor, içine dövülmüş veya ince doğranmış sarımsakları koyuyor ve tereyağ ile sarımsakları 3-5 dakika soteledikten sonra tuzla birlikte ezilmiş patlıcanların üzerine döküp iyice karıştırıyoruz.
İster ekmek üstüne isterseniz servis tabağına alarak afiyetle yiyoruz.


SOMBORKA

Merhaba!

Somborka, Balkanlarda, özellikle Kosova'da yetişen Somborka adı verilen biberlerden yapılıyor. Somborka biberi, ince kabuklu, etli, acı ve açık sarı renkli. Somborka biberleri içlerinin süt, peynir kimi zaman da kaymak kullanılarak doldurulup bekletilmesi ile yapılıyor. Somborka aynı zamanda bir Rumeli mezesidir. Balkanlarda, Izgara yemeklerinin yanında yenildiği gibi sabah kahvaltılarında da aranılmaktadır.

Sütlü biber, özellikle Kırklareli mutfağının vazgeçilmezlerinden olup, kış hazırlıklarının içersinde yer alır. Bunun dışında sütlü biberin adı Edirne ve köylerinde katık, Hatça Katığı, Akça katıl gibi değişik isimlerde bahsedilir. Bu tarifimde ben somborka biber yerine acı Jalepeno biberi ve minik domatesler kullandım. 

Malzemeler;
• yarım kilo yağlı ve tuzlu lor peyniri ya da tam yağlı koyun peyniri
• 2-3 su barfağı kadar tam yağlı süt
• 1 kilo kadar jalepeno biber (küçük,koyu yeşil ve kalın kabuk biber) ancak jalepeno biberi çok acı bulursanız yerine çarliston ve minik dolmalık biber de kullanabilirsiniz. 
• kavanoz
• tuz

Yapılışı;
Bir gün önceden lor peynirini sütle beraber iyice karıştıralım. Üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında bekletelim. Ertesi gün biberlerin çekirdeklerini temizleyip, biberlerin ağzı havlu kağıda gelecek şekilde ters çevirip iyice kurumasını ve suyunun çıkmasını bekleyelim. Süt ve peynir karışımını biberlerin içlerine biraz pay bırakıp dolduralım ve kavanoza dik bir şekilde yerleştirelim. Kavanoz dolunca üzerine zeytinyağ döküp kavanoz kapağını kapatıp buzdolabına koyalım. En az onbeş gün sonra biberlerin rengi değişince olmuş demektir.

Afiyet olsun.
DE


Somborka

Merhaba!

Somborka, Balkanlarda, özellikle Kosova'da yetişen Somborka adı verilen biberlerden yapılıyor. Somborka biberi, ince kabuklu, etli, acı ve açık sarı renkli. Somborka biberleri içlerinin süt, peynir kimi zaman da kaymak kullanılarak doldurulup bekletilmesi ile yapılıyor. Somborka aynı zamanda bir Rumeli mezesidir. Balkanlarda, Izgara yemeklerinin yanında yenildiği gibi sabah kahvaltılarında da aranılmaktadır.

Sütlü biber, özellikle Kırklareli mutfağının vazgeçilmezlerinden olup, kış hazırlıklarının içersinde yer alır. Bunun dışında sütlü biberin adı Edirne ve köylerinde katık, Hatça Katığı, Akça katıl gibi değişik isimlerde bahsedilir. Bu tarifimde ben somborka biber yerine acı Jalepeno biberi ve minik pupilika (cino) biber kullandım. 

Malzemeler;
• yarım kilo yağlı ve tuzlu lor peyniri ya da tam yağlı koyun peyniri
• 2-3 su barfağı kadar tam yağlı süt
• 1 kilo kadar jalepeno biber (küçük,koyu yeşil ve kalın kabuk biber) ancak jalepeno biberi çok acı bulursanız yerine çarliston ve minik dolmalık biber de kullanabilirsiniz. 
• kavanoz
• tuz

Yapılışı;
Bir gün önceden lor peynirini sütle beraber iyice karıştıralım. Üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında bekletelim. Ertesi gün biberlerin çekirdeklerini temizleyip, biberlerin ağzı havlu kağıda gelecek şekilde ters çevirip iyice kurumasını ve suyunun çıkmasını bekleyelim. Süt ve peynir karışımını biberlerin içlerine biraz pay bırakıp dolduralım ve kavanoza dik bir şekilde yerleştirelim. Kavanoz dolunca üzerine zeytinyağ döküp kavanoz kapağını kapatıp buzdolabına koyalım. En az onbeş gün sonra biberlerin rengi değişince olmuş demektir.

Afiyet olsun.
DE