21 Eylül 2016 Çarşamba

Lokanta Usulü Sarı Mercimek Çorbası

Merhaba, 

Bana göre en lezzetli mercimek çorbasını bir annelerimizin elinden, bir de esnaf lokantalarında içebilirsiniz. Mercimek çorbasını çoğunlukla kırmızı mercimekten yapıyordum. Bugün sizlerle tarifini daha önce paylaştığım  Gambilya Favası (Bodrum Baklası) için satın aldığım sarı mercimeği gördüm. Aklıma hemen esnaf lokantalarının tadında mercimek çorbası yapma fikri geldi. 
Bir taraftan da bu işin sırrı nedir diye düşünmedim değil.:))

Malzemeler:
• 1 su bardağı sarı mercimek
• 1 tane orta boy kuru soğan
• 1 diş sarımsak
• 1 çorba kaşığı tepeleme veya 1,5 çorba kaşığı un)
• 1,5 - 2 çorba kaşığı tereyağ
• 1 adet orta boy patates
• 5 su bardağı su
• tuz

Üzeri için:
• Tereyağ 
• Kırmızı toz biber veya kırmızı pul biber
• karabiber
• limon

Yaplışı:
• Soğanı yemeklik doğrayın
• Tencereye 1,5- 2 çorba kaşığı tereyağını alın. Tereyağı eridikten sonra doğranmış kuru soğanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar kavurun. 
• 2 dakika sonra küçük doğranmış sarımsağı ilave edin ve 1-2 dakika kadar daha kavurun.
• Unumuzu ilave edin ve en az 3-5 dakika un kokusu gidene kadar kavurun. 
• Arkasından yıkanmış mercimekleri ilave edin ve 1-2 dakika kadar çevirdikten sonra, önceden kaynatılmış sıcak suyu yavaş bir şekilde ilave edin.
• Patatesi önceden soyun ve oldukça ince kesin ve suyunu ilave ettikten hemen sonra doğranmış patates ve tuzunu koyun.
• Ara ara karıştırarak, gerekirse arada sıcak su ilavesi ile mercimekler iyice pişine kadar kaynatın.
• Piştikten sonra blenderdan geçirin.

Afiyet olsun.
DE