9 Ocak 2016 Cumartesi

SEBZELİ KÖFTE

Merhaba,

Sebzeli köfte yemeği Allah rahmet eylesin babamın sevdiği yemekler listesinin başlarında yer alırdı. Sizlere mutfak sevdamın en az annem kadar babamdan bana miras kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ne de olsa yemek pişirmek babamın mesleğiydi. Bazı yemeklerin bizim evde hikâyeleri vardır. Sebzeli köfte yemeği ile ilgili hikâyeyi de bugün ilk kez annemden dinledim. :))


Köftesi için malzemeler:

• 500 gram orta yağlı kıyma
• 1 adet kuru soğan rendesi
• yarım su bardağı bayat ekmek içi veya galate unu 
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 yumurta
• 1 çay kaşığı kekik
• tuz
*********************************
Yemek için diğer malzemeler:
• 300 gram taze bezelye
• 1 havuç
• 1 patates
• 1 orta boy soğan
• yarım çorba kaşığı domates salçası
• dereotu
• 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
•köfte malzemelerini hep birlikte karıştırın ve iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra küçük toplar yapın,
• yemeği pişireceğiniz tencereye sıvıyağı koyun, yağ kızınca doğranmış soğanları içerisine alın, soğanlar pembeleşince küçük kare şeklinde kestiğiniz havuçları ekleyin,2-3 dakika soteledikten sonra salçayı ilave edin. Salçayı da birkaç dakika kavurduktan sonra taze bezelyeyi ilave edelim. Yeterince su ilave edin ve kontrollü bir şekilde pişirin
• diğer taraftan patatesi yine küp şeklinde kesin, 
• tavaya patates ve köfteleri kızartmak için  sıvıyağ koyun ve kızdırın,
• sırasıyla önce patatesleri daha sonra ise daha önce porsiyonladığınız köfteleri kızartın, kızartığınız köfte ve patatesleri pişen bezelyelerin üzerine ilave edin.
İsterseniz patatesleri kızartmayıp, bezelyelerle birlikte de pişirebilirsiniz, ancak kızartıldığı zaman inanılmaz lezzetli oluyor. 
• en son üzerine doğranmış dereotu ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun
DE

SEBZELİ KÖFTE

Merhaba,

Sebzeli köfte yemeği Allah rahmet eylesin babamın sevdiği yemekler listesinin başlarında yer alırdı. Sizlere mutfak sevdamın en az annem kadar babamdan bana miras kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ne de olsa yemek pişirmek babamın mesleğiydi. Bazı yemeklerin bizim evde hikâyeleri vardır. Sebzeli köfte yemeği ile ilgili hikâyeyi de bugün ilk kez annemden dinledim. :))


Köftesi için malzemeler:

• 500 gram orta yağlı kıyma
• 1 adet kuru soğan rendesi
• yarım su bardağı bayat ekmek içi veya galate unu 
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 yumurta
• 1 çay kaşığı kekik
• tuz
*********************************
Yemek için diğer malzemeler:
• 300 gram taze bezelye
• 1 havuç
• 1 patates
• 1 orta boy soğan
• yarım çorba kaşığı domates salçası
• dereotu
• 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
•köfte malzemelerini hep birlikte karıştırın ve iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra küçük toplar yapın,
• yemeği pişireceğiniz tencereye sıvıyağı koyun, yağ kızınca doğranmış soğanları içerisine alın, soğanlar pembeleşince küçük kare şeklinde kestiğiniz havuçları ekleyin,2-3 dakika soteledikten sonra salçayı ilave edin. Salçayı da birkaç dakika kavurduktan sonra taze bezelyeyi ilave edelim. Yeterince su ilave edin ve kontrollü bir şekilde pişirin
• diğer taraftan patatesi yine küp şeklinde kesin, 
• tavaya patates ve köfteleri kızartmak için  sıvıyağ koyun ve kızdırın,
• sırasıyla önce patatesleri daha sonra ise daha önce porsiyonladığınız köfteleri kızartın, kızartığınız köfte ve patatesleri pişen bezelyelerin üzerine ilave edin.
İsterseniz patatesleri kızartmayıp, bezelyelerle birlikte de pişirebilirsiniz, ancak kızartıldığı zaman inanılmaz lezzetli oluyor. 
• en son üzerine doğranmış dereotu ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun
DE

AFRİKA EKMEĞİ

Merhaba,

Afrika Ekmeği veya diğer adı ile fil ayağı ekmeği. Bu tarifle sevgili Gaye sayesinde tanıştım. Kendisinin deyimi ile "Elefantenfuß-Brot". Az malzemeli, bekleme süreleri dışında oldukça pratik en önemlisi müthiş lezzetli. Afrika ekmeği denilmesinin nedeni ise sanırım tarifin içerisinde bolca haşlanmış patatesin kullanılması çünkü ekmek içerisinde kullanılan haşlanmış patates veya patates unu sayesinde,ekmeğin tazeliği daha uzun süre korunabiliyor. 

Malzemeler:
• 500 gram patates
• 1kilo un
• 3 çay kaşığı tuz
• 25 gram maya veya iki paket kuru maya (11 gramlık paketten iki tane kullandım)
• 1 litre ılık su (yaklaşık 5 -5,5 su bardağı kadar)
• 1 yumurta sarısı

Yapılışı:
• patatesleri yıkayın, kabuklarını soyduktan sonra dörde bölün ve haşlayacağınız tencereye soğuk su koyduktan sonra haşlayın,
• patatesler haşlandıktan sonra süzün ve soğumaya bırakın, ılıklaşan patatesleri yoğurma kabına alın ve bir çatal yardımı ile ezin, (Çok fazla pürüzsüz olmasına gerek yok)
• ezilen patateslerin üzerine, tuzu, unu, mayayı ekleyin. Ilık 1 litre suyu yavaş yavaş ekleyerek tüm malzemeyi karıştırmaya başlayın,
• toparlanmıyor sanabilirsiniz ama korkmayın, su ilavesi ile yoğurmaya devam edin:)), hamurunuz ele yapışan bir hamur olacak. (hazır ekmek hamurları gibi olacak)
• yoğurma kabının üzerini kapatarak sıcak bir ortamda 1 saate yakın bekletin,
• 1 saatin sonunda pişireceğiniz fırın tepsinizi alın. Sadece mayalanmış hamurdan elinizle rahatça koparıp şekil verebilmeniz için, düz bir tabak içerisine zeytinyağ koyun. Hamura ellemeden önce elinizi zeytinyağ ile yağlayıp istediğiniz büyüklükte parça koparıp, dilediğiniz şekilde oldukça aralıklı  koyarak tepsiye dizin. Tepside de en az 15 dakika dinlendirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve yine üzerine susam veya çörek otu ilavesi ile önceden ısıtılmış 200 derece fırında minumum 40-45 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.

Not: Ben fazla aralıklı dizdiğim için iki tepsi oldu. Arzu ederseniz tarifi yarım ölçü de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE