9 Ocak 2016 Cumartesi

AFRİKA EKMEĞİ

Merhaba,

Afrika Ekmeği veya diğer adı ile fil ayağı ekmeği. Bu tarifle sevgili Gaye sayesinde tanıştım. Kendisinin deyimi ile "Elefantenfuß-Brot". Az malzemeli, bekleme süreleri dışında oldukça pratik en önemlisi müthiş lezzetli. Afrika ekmeği denilmesinin nedeni ise sanırım tarifin içerisinde bolca haşlanmış patatesin kullanılması çünkü ekmek içerisinde kullanılan haşlanmış patates veya patates unu sayesinde,ekmeğin tazeliği daha uzun süre korunabiliyor. 

Malzemeler:
• 500 gram patates
• 1kilo un
• 3 çay kaşığı tuz
• 25 gram maya veya iki paket kuru maya (11 gramlık paketten iki tane kullandım)
• 1 litre ılık su (yaklaşık 5 -5,5 su bardağı kadar)
• 1 yumurta sarısı

Yapılışı:
• patatesleri yıkayın, kabuklarını soyduktan sonra dörde bölün ve haşlayacağınız tencereye soğuk su koyduktan sonra haşlayın,
• patatesler haşlandıktan sonra süzün ve soğumaya bırakın, ılıklaşan patatesleri yoğurma kabına alın ve bir çatal yardımı ile ezin, (Çok fazla pürüzsüz olmasına gerek yok)
• ezilen patateslerin üzerine, tuzu, unu, mayayı ekleyin. Ilık 1 litre suyu yavaş yavaş ekleyerek tüm malzemeyi karıştırmaya başlayın,
• toparlanmıyor sanabilirsiniz ama korkmayın, su ilavesi ile yoğurmaya devam edin:)), hamurunuz ele yapışan bir hamur olacak. (hazır ekmek hamurları gibi olacak)
• yoğurma kabının üzerini kapatarak sıcak bir ortamda 1 saate yakın bekletin,
• 1 saatin sonunda pişireceğiniz fırın tepsinizi alın. Sadece mayalanmış hamurdan elinizle rahatça koparıp şekil verebilmeniz için, düz bir tabak içerisine zeytinyağ koyun. Hamura ellemeden önce elinizi zeytinyağ ile yağlayıp istediğiniz büyüklükte parça koparıp, dilediğiniz şekilde oldukça aralıklı  koyarak tepsiye dizin. Tepside de en az 15 dakika dinlendirdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve yine üzerine susam veya çörek otu ilavesi ile önceden ısıtılmış 200 derece fırında minumum 40-45 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.

Not: Ben fazla aralıklı dizdiğim için iki tepsi oldu. Arzu ederseniz tarifi yarım ölçü de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder