14 Aralık 2015 Pazartesi

KÜNEFE

Merhaba!

Bugün şurublu tatlılardan Künefe tarifini yine pratik şekli ile paylaşacağım. Kolay gelsin. :))

Malzemeler:
• 200 gram tel kadayıf
• 100 gram tereyağ
• 100-150 gram tuzsuz künefe peyniri (dil peyniri veya tuzsuz köy peyniri)

Şurubu için:
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı su
• 1 adet çubuk vanilya
• 2-3 damla limon suyu

Ya da bulabilirseniz, benim gibi künefenize şurup hazırlamak yerine direkt "Akçaağaç Şurubu"nu kullanabilirsiniz.

Üzeri için seçenekler:
• Dondurma 
• Antep fıstığı
• Kaymak
• Ceviz
• Hayal gücünüz :))

Yapılışı :
• Öncelikle künefe için şurubumuzu hazırlayalım, bunun için vanilya çubuğunu diklemesine ortadan bölelim, tencereye su ve şekerle birlikte koyalım. En az 15-20 dakika kaynatalım, altını kapatmadan 1-2 dakika önce limon suyunu ilave edelim, soğumaya bırakalım,
• Tereyağını bir kaba koyalım ve kısık ateşte eritelim, eriyen tereyağ bir kenara alın ve yine biraz soğumaya bırakın.
• Kadayıfı geniş yayvan kaba alın, ellerinizle tiftikleyerek birbirlerinden ayırın. Gerekirse bıçak yardımı ile ufak parçalar halinde kesebilirsiniz.
• Erimiş tereyağı kontrollü bir şekilde etap etap tiftiklediğiniz kadayıfa iyice yedirin, en önemli aşamalarından biri.
• Diğer taraftan tuzsuz peyniri bir kaba rendeleyin. Ben Afyon köy peynirini kullandım. Az tuzlu olduğu için birkaç kez suyunu değiştirdim. Bir gece soğuk suda tuzunu iyice çıkarması için beklettim. Ertesi gün rendeledim ve peynir rendesinin içerisine 1-2 çorba kaşığı toz şeker ilave ettim. 
• Ben künefeyi küçük porsiyonlar şeklinde hazırladım, siz isterseniz geniş bir tepsiye hatta fırında yapacaksanız borcama bile hazırlayabilirsiniz.
• Hazırladığınız tereyağlı kadayıftan pişireceğiniz kaba ellerinizle bastırarak boşluk kalmayacak şekilde yaydıktan sonra üzerine rendelenmiş peyniri yerleştirip, tekrar üzerine kadayıfla peynir gözükmeyecek şekilde kaplayıp bastırıyoruz.
• Eğer ocak üstünde yapacaksanız kadayıfı koymadan künefeyi pişireceğiniz tepsiyi hafifçe tereyağ ile yağlamayı unutmayın. 
Afiyet olsun.
DE



Künefe

Merhaba,

Bugün şurublu tatlılardan Künefe tarifini yine pratik şekli ile paylaşacağım. Kolay gelsin. :))

Malzemeler:
• 200 gram tel kadayıf
• 100 gram tereyağ
• 100-150 gram tuzsuz künefe peyniri (dil peyniri veya tuzsuz köy peyniri)

Şurubu için:
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı su
• 1 adet çubuk vanilya
• 2-3 damla limon suyu

Ya da bulabilirseniz, benim gibi künefenize şurup hazırlamak yerine direkt "Akçaağaç Şurubu"nu kullanabilirsiniz.

Üzeri için seçenekler:
• Dondurma 
• Antep fıstığı
• Kaymak
• Ceviz
• Hayal gücünüz :))

Yapılışı :
• Öncelikle künefe için şurubumuzu hazırlayalım, bunun için vanilya çubuğunu diklemesine ortadan bölelim, tencereye su ve şekerle birlikte koyalım. En az 15-20 dakika kaynatalım, altını kapatmadan 1-2 dakika önce limon suyunu ilave edelim, soğumaya bırakalım,
• Tereyağını bir kaba koyalım ve kısık ateşte eritelim, eriyen tereyağ bir kenara alın ve yine biraz soğumaya bırakın.
• Kadayıfı geniş yayvan kaba alın, ellerinizle tiftikleyerek birbirlerinden ayırın. Gerekirse bıçak yardımı ile ufak parçalar halinde kesebilirsiniz.
• Erimiş tereyağı kontrollü bir şekilde etap etap tiftiklediğiniz kadayıfa iyice yedirin, en önemli aşamalarından biri.
• Diğer taraftan tuzsuz peyniri bir kaba rendeleyin. Ben Afyon köy peynirini kullandım. Az tuzlu olduğu için birkaç kez suyunu değiştirdim. Bir gece soğuk suda tuzunu iyice çıkarması için beklettim. Ertesi gün rendeledim ve peynir rendesinin içerisine 1-2 çorba kaşığı toz şeker ilave ettim. 
• Ben künefeyi küçük porsiyonlar şeklinde hazırladım, siz isterseniz geniş bir tepsiye hatta fırında yapacaksanız borcama bile hazırlayabilirsiniz.
• Hazırladığınız tereyağlı kadayıftan pişireceğiniz kaba ellerinizle bastırarak boşluk kalmayacak şekilde yaydıktan sonra üzerine rendelenmiş peyniri yerleştirip, tekrar üzerine kadayıfla peynir gözükmeyecek şekilde kaplayıp bastırıyoruz.
• Eğer ocak üstünde yapacaksanız kadayıfı koymadan künefeyi pişireceğiniz tepsiyi hafifçe tereyağ ile yağlamayı unutmayın. 
Afiyet olsun.
DE