23 Ocak 2017 Pazartesi

Crêpes Suzette (Krep Süzet)

Merhaba,

Krep süzet yanlışlıkla keşfedilmiş ve bugün hala hayatın içinde olan fransızların ünlü krep tatlısı.
Crepes Suzette (Krep Suzet) fransız restorantlarında masanın yanında *flambe olarak hazırlanmakta. 

*Flambe, masa önünde misafirlerin karşısında hazırlanan alevli yemek veya tatlılara verilen isim.
 
Hikayesine gelince;
1895 yılında Monte Carlo'daki Cafe De Paris'de Galler prensine servis veren garson Henri Charpentier özel misafirlere hazırlanan krepler için sos hazırlarken şekeri ve tereyağı yanlışlıkla yakmış ve prense krepleri bu şekilde servis etmiş. Galler prensinin de krepleri bu haliyle çok beğenmesi üzerine o gün ona eşlik eden Suzette'nin ismini kreplere vermiş ve bu enfes yiyecek Crepes Suzette yani Krep Süzet ismini almış.

Orjinal tarifi:

Krep için malzemeler:
• 1+ 1/4 su bardağı süt
• 1 çorba kaşığı tereyağı
• 3/4 su bardağı un
• 1 tutam tuz
• 2 yumurta

Yapılışı:
• Küçük bir tencerede sütü ısıtın ve içinde tereyağını eritin, kenara alın ve soğumaya bırakın.
• Diğer taraftan un ve tuzu karıştırın. 
• Soğumuş süt ve tereyağını bir tel süzgeç veya karıştırıcı yardımı ile yavaş yavaş un karışımına ilave edin.
• En son yumurtaları ekleyin ve yarım saat dinlendirmeye bırakın.
• Orta ateşte, iyi ısıtılmış yanmaz tavada krep hamurundan kepçe yardımı ile alın ve tavaya olabildiğince ince yaymaya dikkat edin. 
• Pişen krepleri üst üste koyun ve kenara alın.

Crepes Suzette için;
• İnce pişirilmiş krep
• 3 çorba kaşığı kadar tereyağı 
• 3-4 çorba kaşığı kadar toz şeker (+/-)
• 1 portakal kabuğu rendesi ve suyu
• 1 limon kabuğu ve rendesi
• 3 çorba kaşığı portakal likörü (arzuya göre- orjinal tarifte yer alıyor)
• 3 çorba kaşığı konyak (arzuya göre- orjinal tarifte yer alıyor)

Yapılışı:
• Krepleri pişirdiğimiz tavanın içinde tereyağını eritin.
• Portakal ve limonun rendelerini, suyunu, toz şekeri ve portakal likörünü ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın.
• Tek tek krepleri tamamen açık olarak portakallı sosa batırın. Diğer yüzüne de aynı işlemi uyguladıktan sonra, bir çatal yardımı ile dörde katlayın ve tavanın kenarına kaydırın. 
• Aynı işlemi tüm krepler bitene kadar tekrarlayın.
 
*Orjinal tarifine sadık kalmak için diğer kısımları da sizlerle paylaşmak istedim. 

*Yine son olarak bir cezve içine konyak ve 3 kaşık portakal likörü koyuluyor. Ateşte ısıtılıyor. Tavada bulunan krepleri servis yapacağınız yere alınıp, üzerine sıcak konyak- likör karışımı dökülüyor ve kibritle yakılıyor. Alev alıyor. Söndükten sonra afiyetle yeniliyor. :))

Sevgiler
DE