16 Haziran 2017 Cuma

Panna Cotta

Merhaba, 

İtalyan mutfağının en sevilen sütlü tatlılarından yapımı oldukça pratik panna cotta. Kısaca italyan muhallebisi tarifi ile güzel bir hafta sonu diliyorum.

İtalyanca;
panna = pişmiş
cotta   = krema 
anlamına geliyor. 

Malzemeler (4-5 porsiyon için):
• 250 ml süt 
• 250 ml krema 
• 100 gram toz şeker (+/-)
• 1/2 çubuk vanilya
• 3 yaprak jelatin 

Yapılışı:
• jelatinleri içinde soğuk su olan derin bir kapta en az 5-6 dakika bekletin, yumuşatın.
• Pişireceğiniz tencereye şeker, krema, çubuk vanilya tanelerini, sütü koyun ve karıştırın. Ocağın altını orta ısıda açın kaynamaya başlayıncaya kadar karıştırın.
• Kaynamaya başladıktan sonra soğuk suda beklettiğiniz jelatin yapraklarını da ekleyin iyice karıştırın ve ocağın altını hemen kapayın. 
• Panna Cottayı soğuduktan sonra ters çevirip servis yapacaksanız, harcı koyacağınız bardak veya cam kaseleri önceden suyla ıslatın. 
• Servis kaplarına koyduktan sonra biraz oda sıcaklığında bekletin ve buzdolabına kaldırın.
• En az 5-6 saat bekleyin. 
• Damak tadınıza uygun meyvelerle hazırlayacağınız sosla servis edin. Sos olarak ben yaban mersinini seçtim.
Yaban mersinlerini ufak bir tencereye aldım, hafif yumuşamaya başlayana kadar pişirdim. Çatal yardımı ile hafif diri kalacak şekilde ezdim. Soğumaya bıraktım.
Ayrı kapta muhafaza ettim. 
Arzu ederseniz pişirirken az şeker ilave edebilirsiniz. 
Diğer sos önerisi için  çilek, frambuaz ve vişneyi öneririm. Mayhoş tatlar çok yakışıyor. 
Afiyet olsun.
De