31 Temmuz 2016 Pazar

Bulgurlu Semizotu (Semizotlu Bulgurlu Borani)

Merhaba,

Bulgurlu semizotu için aslında "Semizotlu Bulgurlu Borani" de diyebiliriz. Bugün sizlerle yoğurtlu birşeyler paylaşmak vardı aklımda. Ama her zamanki gibi buzdolabını açıp ne var ne yok diye bakınca hemen pazardan taze satın aldığım 2 adet semizotu demetini gördüm. Ispanakla oluyorsa bal gibi semizotu ile de olur dedim ve kendimce uyarladım.
[Borani, "Burani'den gelmektedir. Abbasi halifesi Memnun'un karısı Buran'ın ismi verilen bir sebze yemeği olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı kaynaklarına göre haşlandıktan sonra kavrulan sebzelerin yemeği veya üzerine yoğurt ilave edilen çeşitli yemekler olarak adlandırılmıştır. 16. Yüzyılda borani kabak, pazı ve şalgamla yapılarak saray mutfağında yer almıştır. Günümüzde Anadolu'da yoğurtlu ısırgan otu yemeğine borana ya da borani denilmektedir.]
Kaynak: *Gelenekten Evrensele~ Osmanlı Mutfağı ~ kitabından @yunusemreakkor 'a  ait.

Malzemeler:
• 2 demet semizotu veya (1 kg ıspanak)
• 1 baş kuru soğan
• 1 çay bardağı pilavlık bulgur
• 1 çay bardağı zeytinyağ 
• 2 diş sarımsak
• tuz
• karabiber (arzuya göre)
• yoğurt ( yarısı süzme yoğurt)
• kırmızı pul biber
• tereyağ
• 1 tatlı kaşığı salça (isteğe göre ben acılı biber salçası kullandım.)
• 1/2 çay bardağı kadar sıcak su (gerekli görülürse)

Yapılışı:
• Semizotunu temzileyip ayıklayın ve doğrayın.
• Kuru soğanı yemeklik veya piyazlık doğrayın.
• Sarımsakları ince doğrayın.
• yavyan tava veya tencereye zeytinyağı koyun. Soğan ve sarımsağı aynı anda ilave edin ve pembeleştirin.
• Salçayı ilave edin ve kavurmaya devam edin.
• Doğranmış semizotunu ilave edin.
• Semizotu sönünce üzerine bulgur, tuz, karabiberini ilave edin.
• Gerekirse arım çay bardağı suyu kontrollü bir şekilde ilave edin. Semizotu ve ıspanağın pişirken su salacağını unutmayalım :) Ben kendi suyunda pişirdim.
• Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.

Üzeri için 
• Tereyağını eritin ve içine pul biber veya tatlı toz biber ekleyin, yakmadan kavurun. 
• Sarımsaklı ve az tuzlu yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE