23 Mayıs 2016 Pazartesi

Muğla Saraylısı

Merhaba,

Muğla saraylısı, yaklaşık iki yüz yıllık bir geçmişe sahip, kökeni yörüklere dayanan, Muğla'ya özgü cevizle yapılan tatlı inanılmaz lezzetli. Geleneksel kız isteme adeti içerisinde yer alan Muğla Saraylısı geleneği bugüne kadar devam etmekte. Muğla Saraylısı ismini damat adayının ailesi tarafından kız evine nişan takmaya gidilirken, bir tepsi tatlının ortasına konan "sarı lira"dan almaktadır. Benim Muğla Saraylısı tatlısının içinde ise sadece ceviz var. :)

Malzemeler:
• 500 gram un
• 1 yumurta
• 1 paket kabartma tozu
• Yarım çay bardağı zeytinyağ
• 250 gram kadar tereyağı
• yarım çay bardağı kadar su

İçi için:
• 2 su bardağı ceviz

Şerbeti için:
• 4 su bardağı şeker
• 3  su bardağı su
• yarım limon suyu

Yapılışı:
• Un ve zeytinyağ, su ilavesi ile yoğrulur ve hamur en az yarım saat dinlendirilir.
• Dinlеnmiş olan hamur, bеzеlеrin arasına nişasta koyarak baklava hamuru şеklindе açılır. 
• Hamurun hеr yеrinе cеvizli iç sеrpilir. Hamur ortasından tutarak küçük küçük büzülür vе gül börеğindеki gibi yuvarlak yapılıp tеpsinin еn ortasına konur. İkinci yufka da aynı şеkildе büzülüp, kol börеği gibi dolandıktan sonra ortadaki dairеnin bittiği yеrdеn dolamaya dеvam еdilir. • Tеpsi dolana kadar işlеm dеvam еdеr. 180 °C ısıtılmış fırında yarım saat pişirdiktеn sonra еritilmiş tеrеyağı tеpsidеki tatlıya dökülüp yеnidеn fırına sürülür. 
• Bu arada şеkеr vе su bir tеncеrеdе еritilip kaynatılır. Şеrbеt kaynadıktan sonra içinе limon suyu еklеnir.
• Tеpsi fırından çıktıktan sonra on bеş dakika dinlеndirilir. Üzеrinе şеrbеti dökülür. Soğuk olarak sеrvis еdilir.

YUMURTA ÖCCESİ


Merhaba,

Bugün sizler için seçtiğim "Yumurta Öccesi" Hatay, Gaziantep ve Kilis yörelerinde sık yapılan arap kökenli bir mücver çeşidi. Öcce, bol yeşillik ve değişik baharatlardan oluşuyor. İçerisine un çok az miktarda sadece yeşillikleri tutması için kullanılıyor. Hepimizi için barış ve huzur dolu bir hafta olması dileğiyle.

Malzemeler:

• 5 yumurta
• 3-4 dal taze soğan
• 100- 150 gram taze sarımsak (sadece yeşil kısımları doğaranacak)
• 1 demet maydanoz
• 1 demet nane
• 4 çorba kaşığı un (kontrollü ilave edin)
• tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, fesleğen

Yapılışı:
• Yumurtaları kırıp, iyice çırpın.
• Yeşillikleri doğrayın ve çırpılmış yumurtanın içine ilave edin.
• Baharatlarını ve tuzunu ekleyin, karıştırın.
• Ununu ekleyin ve tekrar karıştırın.
• Hazırlanan karışımdan kaşıkla alıp, arkalı önlü kızartın. 
• Ben az yağda pancake şeklinde kızarttım. Eğer mücver gibi biraz daha fazla yağda kızartacaksanız, pişen öcceleri havlu kağıda çıkarın ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
DE


Yumurta Öccesi


Merhaba,

Bugün sizler için seçtiğim "Yumurta Öccesi" Hatay, Gaziantep ve Kilis yörelerinde sık yapılan arap kökenli bir mücver çeşidi. Öcce, bol yeşillik ve değişik baharatlardan oluşuyor. İçerisine un çok az miktarda sadece yeşillikleri tutması için kullanılıyor. Hepimizi için barış ve huzur dolu bir hafta olması dileğiyle.

Malzemeler:

• 5 yumurta
• 3-4 dal taze soğan
• 100- 150 gram taze sarımsak (sadece yeşil kısımları doğaranacak)
• 1 demet maydanoz
• 1 demet nane
• 4 çorba kaşığı un (kontrollü ilave edin)
• tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber, fesleğen

Yapılışı:
• Yumurtaları kırıp, iyice çırpın.
• Yeşillikleri doğrayın ve çırpılmış yumurtanın içine ilave edin.
• Baharatlarını ve tuzunu ekleyin, karıştırın.
• Ununu ekleyin ve tekrar karıştırın.
• Hazırlanan karışımdan kaşıkla alıp, arkalı önlü kızartın. 
• Ben az yağda pancake şeklinde kızarttım. Eğer mücver gibi biraz daha fazla yağda kızartacaksanız, pişen öcceleri havlu kağıda çıkarın ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
DE