14 Eylül 2017 Perşembe

Arancini

Merhaba, 

İtalyan içli köftesi diyebileceğimiz arancini, 
İtalyanca "küçük portakal" anlamına geliyor. Haşlanmış pirinç (risotto) içine konulan değişik malzemelerle yuvarlak şekilde sarıldıktan sonra buzdolabında biraz bekletiliyor. Daha sonra sırasıyla un, yumurta ve galete ununa (*panko) bulanarak kızartılıyor, özel domates sosu (marinera) ile servis ediliyor.
Haşlanmış pirincin içine değişik iç malzemelerle hazırlanabiliyor. Her bir arancininin tadı doğal olarak ayrı bir lezzet oluyor. Ben klasik tarifine uygun, et, bezelye ve mozzeralla üçlüsü ve sadece mozzarelladan oluşan iki farklı şekliyle denedim. Vegetaryanlar için sadece mozzarella ve safranla yapılan şekli oldukça popüler.
Gerideki fotoğraflarda size fikir vermesi için arancinin kızartılmadan önceki halini de paylaştım.

 *japon ekmek kırıntısı. Bizim kullandığımız normal galeta ununa göre biraz daha iri taneli bu nedenle kızartıldığında dış kabuğu çıtır çıtır oluyor.

Malzemeler;
Dış Harcı için; 
• 2 su bardağı (400 gram) iri baldo pirinç (arborio veya camaroli)
•  4,5 - 5 su bardağı (1 litreden biraz fazla) kadar sıcak su (et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
• 50- 60 gram kadar tereyağı
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 küçük kurusoğan
• 1 diş sarımsak
• 1/2 su bardağı kadar rendelenmiş parmesan veya eski kaşar 
• 3-4 dal maydanoz
•  Karabiber
•  tuz
• 1-2 dal safran (arzuya göre)

İç Malzemeleri için;
• 100 gram mozzarella peyniri (minik küp şeklinde doğranmış)
• 150- 200 gram kıyma
• 1/2 kuru soğan
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 küçük çekirdekleri ayıklanmış ve minik küp şeklinde doğranmış domates
• Bezelye (kıyma oranına göre 1 çay bardağı min.)
• Karabiber
• Tuz

Kızartmak için;
• 2 yumurta
• 100 gram un
• 300 gram iri çekilmiş ekmek kırıntısı veya galeta unu
• Sıvıyağı

Yapılışı;
• Dış harcına başlamadan önce 4-5 bardak su veya et/tavuk suyu kaynamış olarak hemen yanı başımızda bekliyor olmalı.
• Pilavımı İtalyanların risottoda kullandıkları iri taneli arborio pirinc cinsi ile yaptım. Bizdeki karşılığı baldo pirinç.
• Yayvan bir tencereye tereyağını ve zeytinyağını koyun. Arkasından ince doğranmış soğan ve sarımsakları ilave edin ve 2-3 dakika soğan yumuşayıp rengi dönene kadar pişirin.
•  Pirinci ilave edin ve iyice tüm malzemenin karışmasını sağlayın.
•  Bu aşamadan sonra kenarda bekleyen sıcak sudan bir kepçe alarak, pirince karıştıra karıştıra ekleyin. Suyun tamamını bu şekilde pirince yedirerek, pirinç yumuşayıp, nişastasını salana kadar devam ediyoruz.  
•  Kaynar suyumuz bitip, pirincimiz piştikten sonra, aceleniz varsa ki ben öyle yaptım. Düz fırın tepsisine pişen risottonuzu çabuk soğuması için yayın. Ya da pilavı bir gün önceden yapabilirsiniz. Hatta artan pilavlarınınızı arancini yaparak değerlendirebilirsiniz.
• Soğuduktan sonra risottoyu derin bir kaba alın, içine bir yumurta kırın, ince doğranmış maydanozları, karabiber, parmesan veya eski kaşar rendesini ilave edin ve karıştırın. Tekrar dolaba kaldırın ve iç malzemeleri hazırlamaya başlayın.
•  Dış harcımız hazır olmuş oluyor. Bu aşamada vegetaryanlar için,  sadece içine sadece küp şeklinde kesillmiş mozzarella peyniri hatta mozzarella ile birlikte yine minik küp şeklinde kesilmiş ve az sotelenmiş kabak, patlıcan vs sebzelerle çeşitlendirebilir. 
Yapılışı:
•  Pirincin biraz büyük taneli olmasından dolayı bizim klasik içli köfteye toparlanması bir tık daha zor. Ama hiç önemli değil sonuç harika. Bunun için topları yaparken sık sık ellerinizi soğuk suya batırıp işlemi tekrarlamanız gerekecek. Bunun için derin bir kap içinde soğuk suy koymayı  ve yanınıza almayı unutmayın.
• Ceviz büyüklüğünde bir parça alın yuvarlayın, içine arzu ettiğiniz malzemeyi koyun kapatın. Yağlı kağıt serilmiş ve buzdolabına girecek kaba dizin. Hazırlanan topları 10-15 dakika difirizde bekletikten sonra un, yumurta ve galeta ununa batırarak kızartın. 
Kağıt havlu üzerine çıkarın.

Afiyet olsun.