2 Mart 2016 Çarşamba

BEZİRGANİ MEZE

Merhaba,

Akdeniz mutfağının güzel tatlarından biri olan Bezirgani Antakya mutfağına ait bir mezedir. Bezirgani yapımı oldukça kolay, bir o kadar da lezzetli. Yazdan kuruttuğumuz domateslerimizi kullanmanın şimdi tam zamanı.
Bu mezeyi aynı zamanda sabah kahvaltılarınızda ekmek üstü veya peynir çeşitleri ile de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
• 8 adet kuru baş biber veya 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
• 8 adet kurutulmuş domates
• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş feleğen çiçeği veya ince doğranmış fesleğen (arzuya göre)
• 1-2 çorba kaşığı nar ekişisi
• 1 adet kuru soğan 
• 1-2 dal taze soğan
• Yarım demet maydanoz
• yarım kahve fincanı zeytinyağ (en az)
• 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz(arzuya göre)
• tuz

Yapılışı:
• Kurutulmuş domates ve kuru biberleri kaynar suda en az 1 saat kadar yumuşayıncaya kadar bekletin. Kırmızı közlenmiş biber kullanacaksanız, kuru bibere gerek yok.
• Kuru soğanı ince küp şeklinde doğrayın.
• Yumuşayan kuru domatesleri ve biberleri iyice kuruladıktan sonra, çok ince bir şekilde doğrayın. İri doğranmış cevizlerle karıştırın.
• Doğranmış kuru soğanı bir tavada 2-3 kaşık zeytinyağı ile sadece 2-3 dakika soteleyin, hemen arkasından doğranmış domates ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika da hep birlikte harmanlayın. Cevizleri ilave edin, kenara alın.
• Taze soğan ve maydanozları çok ince kıyın. 
• Soğuyan malzemelerin üzerine, doğranmış yeşillikleri (maydanoz,taze soğan varsa fesleğen çiçeği) , nar ekşisini, tuz ve zeytinyağını koyun, hep birlikte iyice karıştırın.
Afiyet olsun.
DE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder