29 Şubat 2016 Pazartesi

Yeşil Mercimekli Pirinç Pilavı

Merhaba,

Başka bir çoğrafyada veya başka bir kıtada yaşamanın, farklı dostlukların kurulması, güzel insanların kazanılmasının yanısıra değişik tatlarla da tanışmanıza vesile olan güzel bir tarafı var. İnanın başka bir yerde yaşamak bizlere inanılmaz hayat tecrübesi ve deneyimini kazandırıyor. Tabii ki turist olarak da gezerken çok değişik insanlarla tanışabilir, yiyecek ve içecek tadabilirsiniz. Ancak bir yerde yaşarken koşuşturmacaya, belli bir süreye sığdırma gibi probleminiz yok. Zaman içerisinde yaşarsınız bu tecrübeyi. Oysa ki turist olarak gezdiğinizde sınırlı zamana sığdırmaya çalışırsınız herşeyi. Hele ki bir de aynı anda fotoğraf çekiyorsanız vay halinize :)) yaşadığınız o anı da kaçırırsınız.
Ben şimdi bunları niye yazıyorum. Bu tarifi yurtdışında yaşarken çok güzel bir tesadüfle tanıştığım İranlı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Beni evine davet etmiş, birlikte hazırlamıştık pilavı.
Bugün birden bire o arkadaşım aklıma düştü sonra da Montreal'de mutfakta birlikte bu yemeği yaptığımız an gedi aklıma. :))

Malzemeler:
• 1 su bardağı pirinç (basmati çok güzel oluyor)
• 1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
• 1 soğan (halka halka doğranmış)
• 1 avuç tel şehriye
• 1 çorba kaşığı tereyağ
• 3 çorba kaşığı sıvıyağ
• 2 su bardağı sıcak su (et veya tavuk suyu)
• tuz
• kuş üzümü (tercihe göre)
• karabiber (tercihe göre)
Yapılışı:
• Pirinci tuzlu suda ıslatın. (En az 20 dakika)
• Soğanı halka halka doğrayın.
• Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyun. Erimeye başlayınca bir avuç tel şehriyeyi içerisine koyup biraz kavurun.

• Tel şehriyeler renk değiştirmeye başlayınca halka halka soğanları ilave edin.

• Hep birlikte 3-5 dakika pişirdikten sonra önceden tuzlu suda ıslatıp beklettiğimiz pirinçleri ilave edin ve birlikte 2-3 dakika daha kavurun. (Kuş üzümü eklemek isterseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz)
• Tuzunu ve suyunu (et veya tavuk veya sadece su) ilave edin. Kapağını kapatın ve kontrollü bir şekilde pişirin.
Afiyet olsun.
DE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder