27 Eylül 2016 Salı

Pepeçura - Samaksa - Üzüm Pekmezi

Merhaba, 

Pepeçura (Samaksa- Üzüm Peltesi)
Bu sabah instagram ve Facebook hesaplarımda paylaştığım Karadeniz Bölgesi'ne ait özel kokulu siyah isabella üzümlerimden yaptığım Pepeçura hazır. Yine ilk kez sizlerle paylaşmak için denedim ve tadını çok beğendim. Neredeyse tamamını taze üzüm suyu ile yaptığım bu tatlıyı,  taze üzüm zamanı değilse pekmez kullanılarak da yapabilirsiniz. Muhallebinin bir diğer adı da Üzüm veya Pekmez Yağlaşı.

Malzemeler:
• 1 kilo kokulu siyah üzüm
• 3 su bardağı su
• 1,5 su bardağı toz şeker (eğer üzüm çok şekerli ise şeker miktarını azaltabilirsiniz.)
• 3 çorba kaşığı tepeleme mısır nişastası 

Yapılışı:


Üzümleri iyice yıkayın,
Ayıklanmış üzümleri bir tencereye alın ve üzerine toz şekeri ve suyu ilave edin.
 En az 15 dakika iyice kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın.
Soğuyunca ince bir süzgeçten geçirilir. Biriken üzüm suyu tekrar tencereye konulur. Yaklaşık 4,5 su bardağı kadar üzüm suyu çıktı. 
• Yarım su bardağı üzüm suyunu ayırın.
Ayrı bir kasede mısır nişastası ile ayırdığınız yarım su bardağı üzüm suyu ve 1 su bardağı normal su ile iyice karıştırın. Yavaş yavaş kaynamakta olan tenceredeki üzüm suyuna ilave edin.
• Hemen kıvam almaya başlar. Bir 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan ve muhallebi gibi kıvam kazandıktan sonra ocaktan alın. Kaselere servis yapın.

Afiyet olsun.
DE

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder