26 Aralık 2015 Cumartesi

Portakallı Yer Elması

Merhaba!

Anavatanı Kuzey Amerika olan yer elması, biz de daha çok sıfat olarak kullanılmaktadır. Yer elması zeytinyağlı yemeklerde kullanıldığı gibi, salatalarınızda da dilimleyerek kullanabilirsiniz. Çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Genelde içeriğinde nişasta barındırmadığından şeker hastalarına ve kalorisi oldukça düşük olması nedeniyle de diyet yapan kişilere önerilir. 
Ben yer elmasını püre şeklinde hazırladım. Böylelikle kalabalık misafirleriniz için çok güzel kanepe hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

* 1kilo yer elması
* 2 adet portakal suyu + 1 adet portakalın rendesi
* 1 limon suyu
* 1-2 diş sarımsak
* 1 orta boy soğan
* 1/2 çay bardağı zeytinyağ
* 1 çorba kaşığı kadar tereyağ
* 1-2 çorba kaşığı krema veya 4-5 çorba kaşığı süt
* tuz

Yapılışı :
* Yer elmalarınının kabuklarını doyduktan sonra, büyüklüklerine göre 2 veya 3'e bölün,
* soyduğunuz yer elmalarını, kararmaması için soğuk suyun içerine alın,
* yer elmalarını pişireceğiniz tencerenin içerisine, zeytinyağ ve tereyağı alalım akabinde minik küp şeklinde doğradığımız soğanları ve ezilmiş sarımsakları 3-5 dakika kadar soğanlar pembeleşene kadar soteleyelin,
* doğranmış yer elmalarını ilave edin,
* 2-3 dakika sonra diğer tüm malzemeleri ilave edin, önce yüksek ateşte kaynatın,sonra hemen orta ateşte suyunu kaybedip, yer elmaları yumuşayıncaya kadar pişirin. Ortalama 25-30 dakika kadar. Eğer yer elmaları belirtilen süre sonunda hâla pişmediyse çok az sıcak su ilave edebilirsiniz,
* yumuşadıktan sonra bir çatal yardımı ile ezelim, soğuduktan sonra ister kanepe şeklinde ekmek üstü , ister servis tabağına, isterseniz de dilimlenmiş yeşil elma veya portakal dilimlerinin üzerinde servis edebilirsiniz. (Bkz. Peynir ezme )
Afiyet olsun
DE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder