31 Ekim 2015 Cumartesi

FİRİK PİLAVI


Merhaba!

Bugün sizlere bir pilav tarifi ile merhaba diyorum. Firik Pilavı. Firik, buğday tanelerinin henüz yeşilken, olgunlaşmamış ve toplanıp işlenmemiş halidir. İs kokulu bir bulgur olan firik, daha çok Orta Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerimizde bilinmektedir. B vitamini açısından oldukça zengin ve lifli bir üründür. Daha çok tel Şehriye, yeşil mercimek, nohut ile birlikte pişiriliyor. Denemedim ancak okuduğum değişik kaynaklarda mantarlar birlikte tüketilmesi de öneriliyor. Ben ise tereyağında kavurduğum kabak çekirdeği ile denedim, oldukça lezzetli buldum. Duman ve is kokulu aroma ve tatlardan hoşlananlar için tavsiye edebileceğimi söyleyebilirim. Gelelim tarifimize; 

Malzemeler:

* 1 su bardağı Firik bulguru
* 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
* 1 orta boy kuru soğan ( minik Küp şeklinde doğranmış)
* 1 çay bardağı kabak çekirdeği içi 
* 2 su bardağı su veya et suyu
* 2 çorba kaşığı tereyağ
* 1 çorba kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
*Bir tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağında bir çay bardağı kabak çekirdeği içini kavurup kenara alalım.
*Tencerede tereyağını eritin,eridikten sonra doğranmış soğanları pembeleştirelim.
*Firik bulgurunu ve normal bulguru ekleyip 3-5 dakika kavuralım. 
*2 bardak sıcak suyunu ilave edelim ve pilav suyunu çekene kadar kontrollü pişirelim.
*pilav suyunu çekince kavrulmuş kabak çekirdeklerimizi ilave edip, hemen karıştıralım ve 30 dakika derlemeye alalım.
Afiyet olsun.
DE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder