29 Şubat 2016 Pazartesi

YOĞURTLU BÜRÜKSEL LAHANASI

Merhaba,

Brüksel lahanası tam bir sağlık kaynağıdır. A vitamini eksikliği, kalp damar sağlığı, kemik kaybı, kolon kanserini önleyici, demir eksikliğine karşı koruyucu özellikler taşıyan inanılmaz besleyici ve sağlıklı bir sebzedir.
Gelelim yoğurtlu brüksel lahanası tarifine.

Malzemeler:
• 1 paket brüksel lahanası (yaklaşık yarım kilo kadar)
• 250-300 gram süzme yoğurt
• 1-2 diş sarımsak
• 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 tatlı kaşığı tuz
• çörek otu
• kırmızı pul biber

Yapılışı:
• Brüksel lahanasının baş kısımlarını kesip, üstteki kabuklarını ayıklayıp iyice yıkayın.
• Brüksel lahanasını isterseniz bütün, isterseniz boyuna ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Ben bütün olarak buharda pişirdim. Siz eğer haşlayacaksanız tuzlu suda en az 10-15 dakika kadar haşlayın. Pişen lahanaları daha önce hazırladığınız soğuk, buzlu suda 1-2 dakika şoklamalısınız. Sonra da süzgeçe alın ve süzün.
• Diğer taraftan sarımsakları ezin, yoğurt ve tuzla karıştırın.
• Süzülen veya buharda pişirdiğiniz brüksel lahanası servis tabağına alın ve  üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin.
• Üzeri için ise zeytinyağ, kırmızı pul biber ve çörek otunu (ben çörek otunu sahanda öğüterek kullandım) ile servis edin.
Afiyet olsun.
DE

Not: isterseniz buharda pişen veya haşlayarak pişirdiğiniz brüksel lahanalarını zeytinyağ koyduğunuz tavada sadece 1-2 dakika soteleyip de servis tabağına alabilirsiniz. Sonrasında sarımsaklı yoğurt ilavesi yapabilirsiniz.


Yoğurtlu Brüksel Lahanası

Merhaba,

Brüksel lahanası tam bir sağlık kaynağıdır. A vitamini eksikliği, kalp damar sağlığı, kemik kaybı, kolon kanserini önleyici, demir eksikliğine karşı koruyucu özellikler taşıyan inanılmaz besleyici ve sağlıklı bir sebzedir.
Gelelim yoğurtlu brüksel lahanası tarifine.

Malzemeler:
• 1 paket brüksel lahanası (yaklaşık yarım kilo kadar)
• 250-300 gram süzme yoğurt
• 1-2 diş sarımsak
• 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 tatlı kaşığı tuz
• çörek otu
• kırmızı pul biber

Yapılışı:
• Brüksel lahanasının baş kısımlarını kesip, üstteki kabuklarını ayıklayıp iyice yıkayın.
• Brüksel lahanasını isterseniz bütün, isterseniz boyuna ikiye bölerek kullanabilirsiniz. Ben bütün olarak buharda pişirdim. Siz eğer haşlayacaksanız tuzlu suda en az 10-15 dakika kadar haşlayın. Pişen lahanaları daha önce hazırladığınız soğuk, buzlu suda 1-2 dakika şoklamalısınız. Sonra da süzgeçe alın ve süzün.
• Diğer taraftan sarımsakları ezin, yoğurt ve tuzla karıştırın.
• Süzülen veya buharda pişirdiğiniz brüksel lahanası servis tabağına alın ve  üzerine sarımsaklı yoğurt ilave edin.
• Üzeri için ise zeytinyağ, kırmızı pul biber ve çörek otunu (ben çörek otunu sahanda öğüterek kullandım) ile servis edin.
Afiyet olsun.
DE

Not: isterseniz buharda pişen veya haşlayarak pişirdiğiniz brüksel lahanalarını zeytinyağ koyduğunuz tavada sadece 1-2 dakika soteleyip de servis tabağına alabilirsiniz. Sonrasında sarımsaklı yoğurt ilavesi yapabilirsiniz.


YEŞİL MERCİMEKLİ PİRİNÇ PİLAVI

Merhaba,

Başka bir çoğrafyada veya başka bir kıtada yaşamanın, farklı dostlukların kurulması, güzel insanların kazanılmasının yanısıra değişik tatlarla da tanışmanıza vesile olan güzel bir tarafı var. İnanın başka bir yerde yaşamak bizlere inanılmaz hayat tecrübesi ve deneyimini kazandırıyor. Tabii ki turist olarak da gezerken çok değişik insanlarla tanışabilir, yiyecek ve içecek tadabilirsiniz. Ancak bir yerde yaşarken koşuşturmacaya, belli bir süreye sığdırma gibi probleminiz yok. Zaman içerisinde yaşarsınız bu tecrübeyi. Oysa ki turist olarak gezdiğinizde sınırlı zamana sığdırmaya çalışırsınız herşeyi. Hele ki bir de aynı anda fotoğraf çekiyorsanız vay halinize :)) yaşadığınız o anı da kaçırırsınız.
Ben şimdi bunları niye yazıyorum. Bu tarifi yurtdışında yaşarken çok güzel bir tesadüfle tanıştığım İranlı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Beni evine davet etmiş, birlikte hazırlamıştık pilavı.
Bugün birden bire o arkadaşım aklıma düştü sonra da Montreal'de mutfakta birlikte bu yemeği yaptığımız an gedi aklıma. :))

Malzemeler:
• 1 su bardağı pirinç (basmati çok güzel oluyor)
• 1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
• 1 soğan (halka halka doğranmış)
• 1 avuç tel şehriye
• 1 çorba kaşığı tereyağ
• 3 çorba kaşığı sıvıyağ
• 2 su bardağı sıcak su (et veya tavuk suyu)
• tuz
• kuş üzümü (tercihe göre)
• karabiber (tercihe göre)
Yapılışı:
• Pirinci tuzlu suda ıslatın. (En az 20 dakika)
• Soğanı halka halka doğrayın.
• Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyun. Erimeye başlayınca bir avuç tel şehriyeyi içerisine koyup biraz kavurun.

• Tel şehriyeler renk değiştirmeye başlayınca halka halka soğanları ilave edin.

• Hep birlikte 3-5 dakika pişirdikten sonra önceden tuzlu suda ıslatıp beklettiğimiz pirinçleri ilave edin ve birlikte 2-3 dakika daha kavurun. (Kuş üzümü eklemek isterseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz)
• Tuzunu ve suyunu (et veya tavuk veya sadece su) ilave edin. Kapağını kapatın ve kontrollü bir şekilde pişirin.
Afiyet olsun.
DE

Yeşil Mercimekli Pirinç Pilavı

Merhaba,

Başka bir çoğrafyada veya başka bir kıtada yaşamanın, farklı dostlukların kurulması, güzel insanların kazanılmasının yanısıra değişik tatlarla da tanışmanıza vesile olan güzel bir tarafı var. İnanın başka bir yerde yaşamak bizlere inanılmaz hayat tecrübesi ve deneyimini kazandırıyor. Tabii ki turist olarak da gezerken çok değişik insanlarla tanışabilir, yiyecek ve içecek tadabilirsiniz. Ancak bir yerde yaşarken koşuşturmacaya, belli bir süreye sığdırma gibi probleminiz yok. Zaman içerisinde yaşarsınız bu tecrübeyi. Oysa ki turist olarak gezdiğinizde sınırlı zamana sığdırmaya çalışırsınız herşeyi. Hele ki bir de aynı anda fotoğraf çekiyorsanız vay halinize :)) yaşadığınız o anı da kaçırırsınız.
Ben şimdi bunları niye yazıyorum. Bu tarifi yurtdışında yaşarken çok güzel bir tesadüfle tanıştığım İranlı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. Beni evine davet etmiş, birlikte hazırlamıştık pilavı.
Bugün birden bire o arkadaşım aklıma düştü sonra da Montreal'de mutfakta birlikte bu yemeği yaptığımız an gedi aklıma. :))

Malzemeler:
• 1 su bardağı pirinç (basmati çok güzel oluyor)
• 1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
• 1 soğan (halka halka doğranmış)
• 1 avuç tel şehriye
• 1 çorba kaşığı tereyağ
• 3 çorba kaşığı sıvıyağ
• 2 su bardağı sıcak su (et veya tavuk suyu)
• tuz
• kuş üzümü (tercihe göre)
• karabiber (tercihe göre)
Yapılışı:
• Pirinci tuzlu suda ıslatın. (En az 20 dakika)
• Soğanı halka halka doğrayın.
• Tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyun. Erimeye başlayınca bir avuç tel şehriyeyi içerisine koyup biraz kavurun.

• Tel şehriyeler renk değiştirmeye başlayınca halka halka soğanları ilave edin.

• Hep birlikte 3-5 dakika pişirdikten sonra önceden tuzlu suda ıslatıp beklettiğimiz pirinçleri ilave edin ve birlikte 2-3 dakika daha kavurun. (Kuş üzümü eklemek isterseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz)
• Tuzunu ve suyunu (et veya tavuk veya sadece su) ilave edin. Kapağını kapatın ve kontrollü bir şekilde pişirin.
Afiyet olsun.
DE