17 Ağustos 2016 Çarşamba

Gambilya Favası (Bodrum Baklası)

Merhaba,

Gambilya Favası (Bodrum Baklası - Yunan Favası) Gambilya; Bodrum civarında yetişen yabani bezelye türü olan sarı mercimeğin adı. 
Ben eskiden fava denildiğinde hemen aklıma kuru bakla gelirdi. Fava latince kökenli olup, bize Rumcadan miras olduğunu, İstanbul Rumlarının kuru bakliyattan yapılan tüm ezmeler için fava dediklerini öğrendim. 
Gambilya (sarı mercimek), çorba ve fava yapımında kullanılıyor ve favasının baklaya göre oldukça hafif, pişme süresi kısa olduğu için daha da pratik diyebilirim. 
Bugün yunan favasını orjinal tarifine sadık kalarak hazırlamaya çalıştım. Ancak sunumumda üzerine kullanacağım kapariyi şu an bulunduğum yerde maalesef bulamadım. Onunla beraber hayal edin lütfen.

Malzemeler:
• 250 gram gambilya (sarı mercimek) 
• 1 adet kuru soğan 
• 2 çorba kaşığı zeytinyağı
• 1 adet kesme şekeri
• tuz

Yapılışı:
• Sarı mercimeği nişastası gidene kadar soğuk suda iyice yıkayın ve süzün.
• Mercimekleri tencereye alın ve üzerine yaklaşık 2- 2,5 su bardağı soğuk ilave edin. 
• Üzerine soğanı piyazlık doğrayın, tuz, şeker ve zeytinyağını katın ve kısık ateşte kaynatın. Üzerini kapatmayın ve ara ara karıştırarak pişirin.
• Yoğun bir kıvam kazanana kadar ve mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.
DE

Not: Üzerine tereyağında toz kırmızı biber veya karamelize soğan veya dereotu ile servis edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder