12 Temmuz 2016 Salı

KAYIK (GACAL)

Merhaba,

Kayık,  Tekirdağ, Şarköy yöresine özgü bir patlıcan yemeği. Yerel olarak "Gacal" olarak bilinen ve Trakya bölgesine Anadolu'dan gelen ilk gelen Türklerin yaptığı soğuk olarak da yenilebilecek bir yemek kayık. Ana malzemesi patlıcanın kaynar tuzlu suda haşlanarak yapılmasından dolayı yemek oldukça hafif ve sağlıklı. Ancak biraz yaramazlık yapıp zeytinyağında kızarttım, hepimiz çok sevdik.

Malzemeler:
• 6 adet patlıcan 
• 300 gram sert beyaz peynir veya lor peyniri (orjinal tarifinde beyaz peynir yerine lor peyniri kullanılıyor).
• 1 demete yakın maydanoz
• 2-3 yumurta (yumurta küçükse 3 tane)
• kırmızı pul biber
• karabiber
• tuz (peynirinizin tadına göre, ben kullanmadım)

Yapılışı:
• Patlıcanların baş kısımlarını kestikten sonra boylamasına ikiye bölün ve tuzlu soğuk suda en az 20 dakika bekletin.
• Diğer taraftan beyaz peyniri rendeleyin,
• Maydanozları ince kıyın ve rendelenmiş beyaz peynirin üzerine ekleyin, üzerine yumurtaları kırın.
• Peynir, maydanoz karışımının üzerine karabiber ve kırmızı pul biberi  ilave edin.
• Patlıcanları kızartın ve pişireceğiniz fırın tepsisine dizin.
• Kızartılmış patlıcanların orta kısımlarını soğuduktan sonra ufak bir kaşık yardımı ile çıkarın. 
• Çıkardığınız patlıcanları küp şeklinde doğrayarak peynirli harca ilave edin ve hep birlikte karıştırın.
• Hazırlanan iç malzemeyi patlıcanların içine yine kaşık yardımı ile yerleştirin.
• Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
DE

Not: Orjinal tarifte patlıcanları kızartmak yerine, tepeleri kesildikten sonra bütün olarak kaynar tuzlu suda haşlanıyor. Hafif diri kalacak şekilde haşlanan patlıcanlar yine boylamasına kesililiyor ve iç kısımları çıkarılıp, küp şeklinde kesiliyor. Kesilen patlıcanlar peynirli karışıma ilave ediliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder