Fava kuru kuru bakla ezmesi demektir. Doğu Akdeniz mutfağının önemli mezelerinden. Adı Latince bakla anlamına gelen "Faba" dan geliyor. Fava mezesi Yapımı oldukça basit bir o kadar da lezzetli.
Malzemeler :
* 250 gram kuru bakla
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 1 büyük kuru soğan
* 1 küp kesme şeker (1 çay kaşığı)
* 1 limon suyu
* 7-8 dal dereotu
* tuz
Yapılışı :
* Kuru baklayı akşamdan bol suda ıslatın,
* sabah süzün ve birkaç su iyice yıkayın,
* bir tencereye alıp, yeni bir su ile bir taşım kaynatın, tekrar süzün,
* bir tencereye zeytinyağını , süzülmüş kuru baklaları, küp şeklinde doğranmış kuru soğanı, şekeri ve tuzu ve yaklaşık 3 su bardağı suyu koyup kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve bakla tamamen eriyinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Piştikten sonra tel süzgeçten veya blendırdan geçirin. Limon suyunu ilave ederek tekrar karıştırın. Önceden ıslattığımız bir borcama dökün ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerine doğranmış dereotu ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
DE
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder