Keş, yayık ayranı kaynatılarak hazırlanan çökeleğin veya süzme yoğurdun kurutulmuş hali. Keş için bir çeşit peynir de denilebilir, peynir için oldukça sert ve biraz tuzlu. Keş yüksek oranda kalsiyum ve potasyum içeriyor. Özellikle Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir, ufalanmış cevizle karıştırılıp, hep birlikte tereyağında kızartılır. Ev yapımı makarna, erişte veya mantı üzerine servis edilerek kullanılıyor.
Ben ev yapımı eriştenin üzerine kullandım.
İnanılmaz lezzetli oldu.
Malzemeler
• 2 su bardağı erişte
• 2 çorba kaşığı sıvıyağ
• 2 çorba kaşığı tereyağ
• 1 su bardağı kadar rendelenmiş keş
• 1 su bardağı kadar iri çekilmiş ceviz
• 5 su bardağı su
• 1 tatlı kaşığı kadar tuz
Yapılışı:
• Tencereye su koyalım ve içerisine tuz ve sıvıyağ koyalım. Kaynadıktan sonra eriştemizi içerisine alalım.
• suyunu çekene kadar eriştemizi pişirelim
• Diğer taraftan tereyağı bir tavada erittikten sonra rendelenmiş keş peynirini ve cevizi ilave edelim. Keş peyniri ve ceviz rengi değişene (kızarana) kadar pişirelim.
• Eriştemizin üzerine keşli sosu servis yapalım.
Afiyet olsun.
DE
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder