30 Ekim 2015 Cuma

Halbur Hurması (Elazığ Usulü)

Merhaba,

Elazığ yöresine ait Halbur Hurması ile merhaba. İnternetten halbur hurmasını araştırdığımda Erzincan kalbur hurması, Bingöl halbur hurması ismi ile birbirine oldukça yakın tarifler gördüm. Kısaca bugün sizlerle Tuzlu Halbur veya Kalbur tarifini paylaşacağım. Ben bu tarifi Elazığ'lılardan öğrendiğim için bende ki ismi Elazığ usulü halbur hurması. :))) Tarifimize başlayalım.

Malzemeler:
• 1 su bardağı ılık süt
• 1 su bardağı eritilmiş tereyağ (1/4 zeytinyağ kullanılabilir)
• 1 su bardağı ılık su
• 1 yumurta
• 1 paket kabartma tozu veya yarım çay kaşığı karbonat
• 1 fıske kadar tuz
• Alabildiğince un (hamur fazla sert olmayacak)

Kızartmak için :
Sıvı yağ

Yapılışı:
Tüm malzemelerle yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Hazırladığımız hamuru en az 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp oval şekil verilir. Delikli bir kap üzerinde (rendenin kalın kısmı, kevgir vs) yuvarlanır. Kızgın yağda kızartılır.
Afiyet olsun.
DE



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder