Somborka, Balkanlarda, özellikle Kosova'da yetişen Somborka adı verilen biberlerden yapılıyor. Somborka biberi, ince kabuklu, etli, acı ve açık sarı renkli. Somborka biberleri içlerinin süt, peynir kimi zaman da kaymak kullanılarak doldurulup bekletilmesi ile yapılıyor. Somborka aynı zamanda bir Rumeli mezesidir. Balkanlarda, Izgara yemeklerinin yanında yenildiği gibi sabah kahvaltılarında da aranılmaktadır.
Sütlü biber, özellikle Kırklareli mutfağının vazgeçilmezlerinden olup, kış hazırlıklarının içersinde yer alır. Bunun dışında sütlü biberin adı Edirne ve köylerinde katık, Hatça Katığı, Akça katıl gibi değişik isimlerde bahsedilir. Bu tarifimde ben somborka biber yerine acı Jalepeno biberi ve minik pupilika (cino) biber kullandım.
Malzemeler;
• yarım kilo yağlı ve tuzlu lor peyniri ya da tam yağlı koyun peyniri
• 2-3 su barfağı kadar tam yağlı süt
• 1 kilo kadar jalepeno biber (küçük,koyu yeşil ve kalın kabuk biber) ancak jalepeno biberi çok acı bulursanız yerine çarliston ve minik dolmalık biber de kullanabilirsiniz.
• kavanoz
• tuz
Yapılışı;
Bir gün önceden lor peynirini sütle beraber iyice karıştıralım. Üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında bekletelim. Ertesi gün biberlerin çekirdeklerini temizleyip, biberlerin ağzı havlu kağıda gelecek şekilde ters çevirip iyice kurumasını ve suyunun çıkmasını bekleyelim. Süt ve peynir karışımını biberlerin içlerine biraz pay bırakıp dolduralım ve kavanoza dik bir şekilde yerleştirelim. Kavanoz dolunca üzerine zeytinyağ döküp kavanoz kapağını kapatıp buzdolabına koyalım. En az onbeş gün sonra biberlerin rengi değişince olmuş demektir.
Afiyet olsun.
DE
Merhaba derya hanim bu antipastilerin kirmizi olani biber mi domates mi? Onunda kisaca tarifini vermeniz mumkun mu.biberlerimi hazirladim fakat harcim cok kaldi onlari da degerpendirmek isterim.simdiden tesekkurler.
YanıtlaSil