Karnabahar kendine has tadı olan bir sebzedir. Tadıyla çok sevilmese de sağlık açısından oldukça faydalı. Özellikle karaciğere inanılmaz fayda sağlıyor. Yine C ve K vitamini açısından oldukça zengin. Kalp sağlığımız için önemli, son olarak da bağışıklık sistemini güçlendiren besinler içerdiğini söyleyebiliriz.
Bizim evde daha çok kıymalı ve etli hali ile tencere yemeği şeklinde yenilir. Ama bugün nedense fırında yapmak istedim.
Gelelim tarifimize;
Malzemeler:
• 1 küçük karnabahar (500-600 gram kadar)
• 1 veya 1,5 litre su (karnabaharları haşlamak için)
Beşamel sos için:
• 2- 3 yemek kaşığı tereyağ
• 2- 2,5 yemek kaşığı un
• 2- 2,5 su bardağı soğuk süt (kontrollü)
• tuz
• karabiber
Üzeri için:
• 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı:
• Karnabaharı dal dal çiçek şekilden koparın ve yıkayın.
• Temizlenen karnabarları derin bir tencereye alın üzerine biraz tuz ve üzerini geçecek kadar su ilavesi ile hafif diri kalacak şekilde haşlayın (minumum 10-15 dakika kadar, arada kontrol edebilirsiniz.)
• Karnabaharlar piştikten sonra bir süzgeçe alın ve suyunu süzün.
• Diğer taraftan beşamel sos hazırlıkları için ufak bir tencereye tereyağı koyun ve eritin. Hemen akabinde unu ilave edin ve un kokusu çıkana kadar biraz kavurun. Minumum 3-4 dakika kadar.
• Kavrulmuş tereyağı ile un karışımının üzerine yavaşca soğuk sütü karıştırarak ilave edin. Topaklanmaması için sürekli karıştırmanız gerekiyor. (Oldu ki topaklandı panik olmayın, sonrasında el blender ınız varsa kullanabilirsiniz, ama oldukça hafif dokunuşlarla).
• Beşamel sos kıvam aldıktan sonra tuz ve karabiberinizi ilave edin, karıştırın.
• Bu aşamadan sonra kaşar peynirinizi rendeleyebilirsiniz.
• Haşlanan karnabaharları direkt fırın tepsisine koyup üzerine beşamel sos dökebilirsiniz, oldukça pratik de olur, ancak ben beşamel sostan yaklaşık bir kase kadar ayırıp, haşlanan karnabaharları beşamel sos tenceresinin içinde iyice sosla karıştırdıktan sonra fırın tepsisine koyuyorum. En son olarak da daha önce ayırmış olduğum bir kase beşamel sosla tüm karnabaharların üzerini kapatıyorum. Bana göre daha lezzetli oluyor ama karar sizin.
• Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30- 35 dakika pişirin, sonra karnabaharı çıkarın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve tekrar fırına verin, üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.
DE
Not: Arzu ederseniz Brüksel Lahanası, havuç, brokoli sebzelerini de bu metodla yapabileceğiniz gibi karışık sebze olarak da deneyebilirsiniz. Sadece her sebzeyi ayrı ayrı haşlamalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder