7 Temmuz 2016 Perşembe

Tencere Keki

Merhaba,

Hiç bu kadar keyifli ve bayram tadında bir bayram yaşamamıştım. Çoçukluğumun büyük bir bölümünü geçirdiğim, yaz tatillerimin adresi, annemin memleketindeyim. Bayramın birinci gününden itibaren bayram ziyaretlerini tamamladık. Özellikle annemin akrabası 90 yaşındaki Fatma Teyze ile sohbet o kadar güzeldi ki. :)))
Derken bugün dayımın evinin üst katına tesadüfen çıktığımda kaldırılmış eski eşyaların arasında kek tenceresi gözüme çarptı. Çok sevindim, şaşırdım. Birden eski çocukluk anımlarım canlandı. Sizlere de bu kek kalıbı ile tıpkı benim gibi zaman yolculuğu yaptırmak istedim. Gerçi genç yaşta olanlar hatırlamayabilirler, yaşları 35-45'i geçenler bu kek tenceresini iyi bilirler. Çocukluğumuzda annelerimizin kül dolu altlığı ile birlikte tüplü ocakların üzerinde pişirdiği kek tenceresi.:))))

Malzemeler:

* 4 adet yumurta
* 1,5 su bardağı toz şeker
* 1 limon kabuğu rendesi veya portakal kabuğu rendesi
* 1 paket vanilya (Eğer limon ve portakal kokusunu çok seviyorsanız kekinize vanilya koymayadabilirsiniz.)
* 1 paket kabartma tozu
* 1 su bardağı süt veya 1 su bardağı yoğurt
* 1 su bardağı sıvı yağ veya erimiş tereyağ(margarin)
* 3 su bardağı un
* 2-3 yemek kaşığı kakao (ben evde bulamadığımdan çikolata parçaları kullandım.
* 1 çay bardağı kadar iri çekilmiş ceviz veya fındık (ben kekte sevdiğim için sıklıkla kullanırım)    

Yapılışı:

* Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
* Sıvı yağ yerine tereyağ veya margarin kullanacaksanız eritin ve ılımaya bırakın. 
* Yumurtalı ve şekerli karışıma sırasıyla sıvıyağ, süt ve limon kabuğunu ilave edin ve karıştırın.
* Daha sonra aynı karışımın içerisine elenmiş unu azar azar karıştırarak ekleyin. Son bardak un ilavesinde kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edin. 
* Kakao kullanacaksanız bu aşamada karışımdan 1 çay bardağı kadar alıp içerisine kakao ekleyin ve karıştırın.
* Kek kalıbınızı katı yağ (margarin veya tereyağ) ile iyice yağlayın. Yağladıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı un ilave edin kalıbınıza yayın.
* Hazırlanan hamuru kek kalıbına koyun.
* En son çay bardağının içerisine hazırlanan kakaolu karışımı kek hamurunun üzerine ara ara dökün ve kaşık yardımı ile desen yapın.
* Oldukça kısık ateşteki ocağın üzerine koyun ve pişirmeye başlayın. Kekinizi kek tenceresinin üzerindeki cam penceresinin üzerinden bakarak kekininizin üzerinin kızarıp, kabardığını ve piştiğini takip edebilirsiniz.
* Önemli not: Kek tenceresi kullanarak yapacaksanız, tencereye ait kül veya kum altlık aparatını da kullanmanızı öneririm. Bu altlık üzerine kek tenceresini oturtarak kekinizi ocak üzerinde pişirebilirsiniz.
* Kekiniz piştikten sonra da ıslatılmış bez üzerine çıkartın, böylelikle kekiniz kalıptan daha rahat çıkacaktır.
Afiyet olsun.
DE




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder