13 Temmuz 2016 Çarşamba

Hoşmerim (Peynir Tatlısı)

Merhaba,

Höşmerim (hoşmerim) ya da kısaca peynir helvası. Farsça hoş(tatlı) ve maram(kaymak) sözcüklerinden türemiştir. İlk höşmerim üretimini Orta Asya'dan göçlerle gelen Anadolu Yörüklerinin yaptığı biliniyor.
Yöreden yöreye küçük değilşikliklerle kendine özgüleşen tatlının temel maddesi peynirdir, ancak bu peynir herhagi bir peynir değil. Aynı gün taze mayalanmış ve  tuzsuz peynir olması çok önemli. Mesela bu tatlıyı fırınlamak Çanakkale'ye özgü. Yine bu tatlıyı yöreye özgü değişikliklerle Çanakkale, Tekirdağ ve Balıkesir dışında, Samsun, Sakarya, Elazığ, Kastamonu'nun da hatta İzmir'de de rastlayabilirsiniz.
Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
• 1kilo tuzsuz yağlı koyun peyniri
• 1 kilo toz şeker
• 250 gram kadar tereyağ
• 500 gram irmik 
• 2 yumurta (köy yumurtası tatlının rengi için önemli)

Yapılışı: 
• Pişireceğiniz kabın içerisine peyniri rendeleyin.
• Üzerine yumurtaları kırın ve peynir ile birlikte iyice karıştırın.
• Karışımın üzerine tereyağı ilave edin ve ocak üstüne alın. Tereyağı eriyene kadar ocakta pişirin. Tereyağı eridikten sonra üzerine irmiği ilave edin. Tekrar hep birlikte iyice karıştırın.
• En son olarak toz şekerini ekleyin ve helva kıvamına gelecek şekilde karıştırdıktan sonra dondurma veya kaymakla birlikte servis yapın.
Afiyet olsun.
DE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder