Sebzeli köfte yemeği Allah rahmet eylesin babamın sevdiği yemekler listesinin başlarında yer alırdı. Sizlere mutfak sevdamın en az annem kadar babamdan bana miras kaldığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ne de olsa yemek pişirmek babamın mesleğiydi. Bazı yemeklerin bizim evde hikâyeleri vardır. Sebzeli köfte yemeği ile ilgili hikâyeyi de bugün ilk kez annemden dinledim. :))
Köftesi için malzemeler:
• 500 gram orta yağlı kıyma
• 1 adet kuru soğan rendesi
• yarım su bardağı bayat ekmek içi veya galate unu
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 yumurta
• 1 çay kaşığı kekik
• tuz
*********************************
Yemek için diğer malzemeler:
• 300 gram taze bezelye
• 1 havuç
• 1 patates
• 1 orta boy soğan
• yarım çorba kaşığı domates salçası
• dereotu
• 3-4 çorba kaşığı zeytinyağ
Yapılışı:
•köfte malzemelerini hep birlikte karıştırın ve iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra küçük toplar yapın,
• yemeği pişireceğiniz tencereye sıvıyağı koyun, yağ kızınca doğranmış soğanları içerisine alın, soğanlar pembeleşince küçük kare şeklinde kestiğiniz havuçları ekleyin,2-3 dakika soteledikten sonra salçayı ilave edin. Salçayı da birkaç dakika kavurduktan sonra taze bezelyeyi ilave edelim. Yeterince su ilave edin ve kontrollü bir şekilde pişirin
• diğer taraftan patatesi yine küp şeklinde kesin,
• tavaya patates ve köfteleri kızartmak için sıvıyağ koyun ve kızdırın,
• sırasıyla önce patatesleri daha sonra ise daha önce porsiyonladığınız köfteleri kızartın, kızartığınız köfte ve patatesleri pişen bezelyelerin üzerine ilave edin.
İsterseniz patatesleri kızartmayıp, bezelyelerle birlikte de pişirebilirsiniz, ancak kızartıldığı zaman inanılmaz lezzetli oluyor.
• en son üzerine doğranmış dereotu ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun
DE
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder