2 Eylül 2015 Çarşamba

Murtuğa

Merhaba,

Murtuğa; benim çok geç tanıştığım lezzetlerdendir. Aslında murtuğa için tereyağlı un kavurması da denilebilir. Doğu Anadolu'da özellikle de Van'da  kahvaltıların olmazsa olmazlarındandır.  Ben murtuğa tarifini Elazığ usulü vereceğim. Farkı ne derseniz , Van da murtuğanın içerisine yumurta kırılırken, Elazığ usulünde ise yumurtasız yapılıyor.

Malzemeler
*4 kaşık kadar un
*2 çorba kaşığı tereyağ (arzu ederseniz tereyağ oranını azaltıp, sıvı yağ ekleyebilirsiniz)

Yapılışı
Ben murtuğanın tamamını tereyağ kullanarak yapıyorum. Daha lezzetli buluyorum. Öncelikle tereyağımızı tavada eritiyoruz. Eridikten sonra unu ilave edip, kısık ateşte iyice kavuruyoruz. Yaklaşık 10-15 dk kadar, ancak rengi çok kararmamalı. Eğer unu fazla gibi bulursanız tereyağ ilavesi yapabilirsiniz. Kavrulduktan sonra altını kapatıyoruz. Arzu ederseniz Van usulü bu aşamada 1 adet yumurtayı murtuğanın içerisine kırıp, unun sıcaklığında pişirebilir ve servis edebilirsiniz. Ancak ben yumurta kırmadan sıcak sıcak üzerine bal dökerek yiyiyorum. Murtuğayı yaparken içerisine hiç tuz kullanmıyorum çünkü beyaz peynirler genelde tuzlu bir, ikincisi de tatlılarla yerken murtuğanın tuzsuz olması lezzetini daha çok arttırıyor.
Afiyet olsun.
DE


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder